Уволненият зам.-министър на МВР гласувал като депутат

Понеделник, 07 Октомври 2013 16:27 Публикувана в У нас Прочетена 784 пъти
Иван Иванов от БСП последва съдбата на Делян Пеевски Иван Иванов от БСП последва съдбата на Делян Пеевски

Уволненият от премиера заради минало в СИК зам.-вътрешен министър Иван Иванов е гласувал в парламента, въпреки че Конституционният съд все още не се е произнесъл дали той може да се върне като депутат.

Това обяви Цецка Цачева от ГЕРБ на пресконференция.

"В усилията си да осигурят работещ парламент, от мнозинството прибягват до услугите на лица, които се пробваха да влязат в изпълнителната власт, но след броени часове бяха освободени от поста”, заяви бившият председател на НС.

Тя припомни, че в КС има дело за обявяване на несъвместимост с качеството на депутат на Иван Иванов от БСП, след като бе назначен за зам.-вътрешен министър и само след часове бе освободен заради информация, че преди години е работил за групировката СИК.

Такова дело в КС има и за Делян Пеевски, който за няколко дни бе избран за шеф на ДАНС. Самият той оттогава не идва в НС.

Цачева добави, че единствено народен представител, избран за министър, след освобождаването му от министерския пост може да се върне и да продължи мандата си в парламента. На 20, 26 и 27 септември обаче Иванов е присъствал в парламентарната зала, участвал е в регистрациите или е бил преброен от председателя Михаил Миков, показва справка на ГЕРБ, цитирана от Цачева.

"В последна сметка се оказва, че е гласувал. И това е успоредно с висящото конституционно дело и задължението му да се яви и да представи документи, изискани от съда", коментира Цачева.

Междувременно в статуса си във ФБ Бойко Борисов написа: „Лицето Иван Иванов беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи, на не кое да е министерство, а на МВР. Няколко часа след това той беше уволнен заради криминално минало. В същото време този уволнен заради криминално минало и несъответстващ за този пост човек е върнат да твори закони за МВР и ДАНС, което е по-висша форма.”

Това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. "Това е не само скандал, това показва изключителна управленска и кадрова немощ и безскрупулност. И тук отново опираме до казуса – има ли държавата премиер? Премиер, който не знае кого назначава, премиер, който след два часа го уволнява, нека каже кой му го е предложил този човек. Ако и сега Орешарски не си спомни, то според мен това вече е някакъв вид заболяване. Дори и с това си действие мнозинството показва, че ГЕРБ не трябва по никакъв начин да ги подкрепя.”

Влезте, за да коментирате