Румен Петков: Поведението на Кристалина Георгиева е тържество на неграмотността

Понеделник, 07 Октомври 2013 17:34 Публикувана в У нас Прочетена 1175 пъти

Огромен е рискът от навлизане на терористични и криминални елементи в България, подчерта бившият министър на вътрешните работи Румен Петков пред Агенция „Фокус”, коментирайки ситуацията с бежанската вълна в България.

Петков остро критикува поведението на еврокомисаря Кристалина Георгиева: „Трябва да сме пределно наясно, че имаме една еврокомисарка, от която нищо не става. Гледам я тези дни - ходеше, пощипваше по бузките дечица-бежанци и дотук. Кристалина Георгиева ръководи ключов сектор в политиката на Европа. След като тя не е изискала от „Европол” анализ на процесите в Северна Африка, значи е без грам сетивност, без грам чувствителност на проблематиката, която се стоварва върху цяла Европа. Това са неща, които българското общество трябва да знае и да си дава сметка.”

Бившият министър на МВР уточни, че не става дума за наводнение, а за тежък процес, който тече от години. „Фактът, че еврокомисарят по бедствията не си е дал сметка каква заплаха има от Северна Африка за Европа, означава, че той е крайно неграмотен. Съжалявам, че го казвам, но докато не започнем да наричаме нещата с истинските им имена, това е тържество на неграмотността и безотговорността”, казва Петков.

Според Румен Петков рискът от навлизане на терористични елементи е огромен. „Ако се направи задълбочен анализ, ще видим, че не повече от 40% от влезлите в България са от Сирия. Като общество, имаме ли представа колко са от Алжир, Тунис, колко са от критичните държави, какъв е режимът на прочита? Единствената институция, която е готова да работи с бежанците, е Български червен кръст (БЧК)”, коментира той.

Екс вътрешният министър каза още, че е върл противник бежанците да се дислоцират  в столицата. „Тя е огромното място, където те на петата минута изчезват, потъват в неизвестност. Проблемът е, че ние, като държава, нямахме анализ и не бяхме подготвени да ги приемем. Имаме стотици пустеещи имоти и правителството на Марин Райков, разбира се, и президентът не възложи на разузнаването. Аз знам каква разузнавателна служба остави генерал Киров, като гледам каква трагедия е сега. Въпросът защо им даваме бюджет, става основателен”, казва Петков.

Според него обаче не трябва да се затваря българи-турската граница. „280 километра граница, какво значи да я затвориш? Как ще я затвориш? И второ, ние сме част от тази хуманитарна Европа, която искаме да бъде етикет за Северна Африка, която искаме да бъде водеща мотивация за Северна Африка и не само за Северна Африка, разбира се”, казва Румен Петков.

Влезте, за да коментирате