НЕК прекрати договора с консултантите за Белене

Вторник, 08 Октомври 2013 05:48 Публикувана в У нас Прочетена 895 пъти

НЕК развали по право договора си с архитект-инженера и консултант по строителния надзор на АЕЦ „Белене" „Уорли Парсънс Нюклиър Сървисис" ЕАД. Архитект-инженерът е уведомен за решението. То е взето във връзка с решение № 250 на Министерски съвет и решение на Народното събрание от 29 март 2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене" и поради обективна невъзможност за изпълнение на задълженията по договора, съобщиха от НЕК. 

След встъпването си в длъжност (на 26 юни т.г.) новото ръководство на НЕК е върнало на изпълнителя всички получени фактури, издадени от него. Те са четири на обща стойност 5 349 363 евро - сума, равняваща се на минималните работни заплати на близо 34 500 българи.


На пресконференция преди дни собственикът на компания "Риск Инженеринг", също консултант по "Белене", Богомил Манчев заяви, че проектът не е нито замразен, нито спрян, защото няма действие от страна на министъра. Той заяви, че кабинетът на Бойко Борисов и служебният кабинет на Марин Райков не са предприели съответните действия за спиране на търговските отношения. 
Двамата бивши енергийни министри Делян Добрев и Асен Василев обаче са категорични, че не са разпореждали плащания по проекта след спирането му с решение на парламента.  Добрев каза, че министърът не държи ръката на директора на НЕК и ако е имало подобни плащания, проверката на прокуратурата ще докаже това. 


В петък на Богомил Манчев бе предявено обвинение, че заедно с шефа на "Уорли Парсънс" Събин Събинов е подтикнал директора на НЕК да извърши длъжностно присвояване на сумата от 8 млн. лв. На Събинов също е повдигнато обвинение. Обвиняеми вече са и двама бивши шефове на НЕК - Крум Анастасов, който също ще отговаря за присвояването на парите, и Иво Лефтеров - за безстопанственост.


Преди двайсетина  дни прокурори и агенти на ДАНС иззеха документи, свързани с консултантските договори за строежа на АЕЦ "Белене", свързани с плащания от НЕК към фирми, които са извършвали консултантски услуги за строежа на втората атомна централа. Те нахлуха едновременно в 17 адреса на офиси и жилищни сгради в София, Перник, Козлодуй и Белене. Сред първите обискирани бе централата на "Риск инженеринг".През август от прокуратурата обявиха, че са образували досъдебно производство за длъжностно присвояване на 18 млн. евро, отново свързани с втората атомна централа.\СД

Последно променена в Вторник, 08 Октомври 2013 05:53
Влезте, за да коментирате