Шефове от ГЕРБ арестувани за злоупотреби в "Напоителни системи"

Вторник, 08 Октомври 2013 10:28 Публикувана в У нас Прочетена 896 пъти

Бивш директор и членове на Управителния съвет на държавното дружество "Напоителни системи" от времето на ГЕРБ са арестувани и обвинени за сключване на неизгодни сделки за продажба на съоръжения за напояване за скрап, съобщиха от прокуратурата. За 72 часа в ареста са Стайко Ганчев, доскорошният шеф на предприятието, което на ръба на фалита и няма пари за заплати на служителите си, както и членовете на борда на директорите Радослав Чеглайски и Георги Харизанов, който нашумя с липсата на висше образование за заемания пост.

Разследването срещу тримата, образувано в края на септември м.г., е установило, че на 2 ноември 2011 г. Съветът на директорите на дружеството е решил да бракува 100 000 тона скрап, като след това ги продаде на Софийската стокова борса (ССБ) до края на 2012 г. на най-високата цена на тон, предложена на сесията на борсата. Парите от сделката трябваше да отидат за подобряване на финансовото състояние на дружеството, което обаче продължава да е лошо.


Демонтажът на съоръжения на "Напоителни системи" и продажбата им за скрап бе спряна от сегашния министър на земеделието и храните Димитър Греков. Според Софийската районна прокуратура Стайко Ганчев съзнателно сключил неизгодна сделка за общо 2000 тона скрап, като бил подпомогнат от Чеглайски и Харизанов. В сделката участвал борсов посредник, който сключил два договора – за продажба на 500 и 1500 тона скрап на цена – съответно 200 лева и 270 лева на тон.


"Цените, на които са били извършени продажбите, са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на увреденото дружество", съобщават от държавното обвинение.
В съобщението на прокуратурата се уточнява и, че случаят е особено тежък, тъй като "Напоителни системи" се намира в "тежко финансово състояние".\СД

Последно променена в Вторник, 08 Октомври 2013 10:35

1 коментар

  • Връзка на коментара Цвятко Вторник, 08 Октомври 2013 10:51 публикуван от Цвятко

    Този Георги Харизанов е сикаджийска мутра също като Буда. При управлението на герберастите мутрокрацията процъфтя.

Влезте, за да коментирате