Шалом обвини вестник 24 часа в пронацизъм

Вторник, 08 Октомври 2013 14:38 Публикувана в У нас Прочетена 1865 пъти
Мнението на Дянко Марков за СБНЛ скара г-жа Венелина Гочева и г-н Максим Бенвенисти. ОЕБ „Шалом“ обвини вестник 24 часа в реабилитиране на пронацистки организации в Царство България.  Мнението на Дянко Марков за СБНЛ скара г-жа Венелина Гочева и г-н Максим Бенвенисти. ОЕБ „Шалом“ обвини вестник 24 часа в реабилитиране на пронацистки организации в Царство България. Снимки: Вестник „24 часа“ и пресцентър на ОЕБ „Шалом“.

Председателят но ОЕБ „Шалом“ Максим Бенвенисти, изпрати писмо до редакцията на вестник „24 часа“ по повод на статия, "създаваща внушения, популяризираща неверни твърдения и манипулации и опит да се реабилитира една неонацистка и неохитлеристка организация – Съюзът на българските национални легиони". Според лидера на ОЕБ "Шалом", Съюзът е подкрепял Закона за защита на нацията и антиеврейското законодателство в Царство България, довели до жестоки репресии над българските евреи.

Писмото е адресирано до г-жа Венелина Гочева – председател на борда на „ПРО НЮЗ БЪЛГАРИЯ“ АД и до г-н Борислав Зюмбюлев – главен редактор на Вестник „24 часа“.

 

Ето и пълния текст на писмото:

 

Уважаема г-жо Гочева, Уважаеми г-н Зюмбюлев,
Във връзка с публикациите на журналиста Пенчо Ковачев във печатното и интернет издание на вестник „24 часа” от 21 септември 2013 г., озаглавени „Дянко Марков: Легионерите са националисти, а не фашисти” Организация на евреите в България „Шалом” изразява своето несъгласие и възмущение от опита на журналиста чрез заглавието и спомените на един легионер да манипулира българската общественост и да създаде неверни внушения. С тази публикация се прави опит да се реабилитира Съюзът на българските национални легиони – една пронацистка и прохитлеристка организация, която признава и подкрепя Закона за защита на нацията и антиеврейското законодателство в България, довели до жестоки репресии над българските евреи.

 

Изненадани сме, че една сериозна медия като вестник «24 часа» допуска да се представят неверни факти и лъжи. Има многобройни документи, които доказват пронацистката дейност на Съюза на българските национални легиони:

 

Символите на организацията - емблемата на организацията е стилизирана реплика на знака на СС, а символът на младежката организация включва свастика. Корицата на програмата на Съюза на младежките национални легиони е красноречива – в краката на българския лъв също е поставена свастика. Легионерите демонстрират силата и решимостта си с нацисткия поздрав – изпъната ръка за поздрав „Хайл Хитлер”. Лозунгът, който обединява членовете на организацията, е ксенофобски – „България на Българите” – призовава всички чужденци и етнически малцинства да бъдат отстранени от България.

 

Лидерите на легионерите Иван Дочев и о.з. ген. Никола Жеков посещават Германия през 1934 г., където изучават работата на „Хитлерюгенд” и водят разговори с водача на германските студенти хитлеристи д-р Шабел. Удостоени са и с „честта” да се срещнат с Хитлер, Розенберг и с други високопоставени нацисти. Получават не само морална, но и материална подкрепа. Целта на българските легионери е България да се превърне в „Прусия на Балканите”.

 

В книгата си „Кои сме ние и за какво се борим” (1938 г.) Иван Дочев изказва възхищението си от Хитлер и Мусолини и сочи техния път за пример. Развоят на международните събития в навечерието и по време на Втората световна война удвояват тяхната инициативност в начертаната посока – създават бойни групи, изпълняват бойни задачи, вземат участие в организирането на акции от масов и частен характер. Легионерите подкрепят Закона за защита на нацията и антиеврейското законодателство.” Очевидци си спомнят как след влизането на германските войски в България легионерите са марширували с хитлеристки униформи и публично са приветствали фюрера.

 

Като кмет на Силистра в периода 1940-1941 г. водачът на легионерите Иван Дочев е регионален представител на Комисарството по еврейските въпроси, което в периода на действие на антиеврейското законодателство има за цел „да реши окончателно еврейския въпрос”. Факт е, че евреите в България са подложени на репресии, а 11343 евреи от Гърция и Югославия загиват в нацистките лагери на смъртта.

 

В края на 70-те години на миналия век, дейноста на легионерите в България и техния водач Иван Дочев са били разследвани в продължение на няколко години от Службата за специални разследвания към криминалната секция на Министерство на правосъдието на САЩ. Иван Дочев е заподозрян в нацистки военни престъпления. „Събрани са сведения и документи за престъпната дейност на лицето Иван Дочев в периода 1930-1941 г. Тази организация (Съюзът на българските национални легиони) е защитавала репресиите срещу българските евреи”, пише в писмото си г-н Нийл М. Шер, директор на американската служба за специални разследвания.

 

„Към „достойнствата” на Иван Дочев могат да бъдат прибавени още: свързва дейността на „Легиона” с Гестапо, поддържа най-тесни връзки с Бекерле и Делиус, създава бойни групи, по-късно превърнати в щурмови отряди от типа на СС, създава нака наречените структури: ЕК (Екзекутивен комитет) за физическо насилие и АДИ (Антидържавни идеи), което изпълнява полицейски и шпионски функции”.На 2 декември 1981 г. в писмо до Фил Шефлер, полицейската служба на Община Стафорд, Щата Ню Джърси, пише:

„Г-н Дочев е основател и лидер на Българските национални младежки легиони, които са били фашистка организация, пронацистки настроена, която в периода на 30-те години е участвала в антисемитски дейности. Чрез по-нататъшни изследвания открихме, че през 1943 г. в Русе г-н Иван Дочев е бил представител на Комисарството по еврейските въпроси (КЕВ), което е участвало в конфискацията, гетоизацията и депортацията на бедните еврейски души от този регион”.

 

През 1992 г. в писмо на Консисторията до председателя на Народното събрание Стефан Савов пише:

„Ние не можем да простим на озверелите щурмоваци, на ратниците, на легионерите на Иван Дочев, бранниците, активистите на организации като „Хан Крум” и „Отец Паисий”, които тероризираха нашите бащи и майки и по-възрастните от нас, трошеха прозорците ни, грабеха имуществото ни”.

 

Това са само част от безспорните доказателства за профашистките и антисемитски дейности на Съюза на българските национални легиони и техните водачи.Медиите имат отговорност към българското общество и силно влияние чрез информацията, която разпространяват формират мнения и нагласи. Манипулацията и внушенията, които прави авторът на материала, са недопустими за България, Европа и демократичния свят.Надяваме се, че ще проявите отговорност към аудиторията си, ще вземете необходимите мерки и ще представите достоверно историческите факти и няма да пропагандирате дейността на пронацистки организации, които са допринесли за страданията на българските евреи по време на прилагането на антиеврейските закони в Царство България.

 

С уважение, Максим Бенвенисти,  Председател на ОЕБ „ШАЛОМ”
Гр.София, 1 октомври 2013 г.

 

Публикуваме текста във вида в който е поместен в сайта на ОЕБ „Шалом“: http://shalompr.org/oeb-shalom-sreschu-propagandata-na-pronacistki-organizacii  Случаят изисква да се подчертае, че обществеността у нас става все по НЕ информирана за обстоятелствата около приемането на антиеврейското законодателство в България, около неговите разпоредби и последиците от него. От друга страна, прави странно впечатление, че в „йерархията“ на организациите застанали на анти-еврейски позиции през 30-те и 40-те години на миналия, която Представителите на ОЕБ „Шалом“ подреждат практически липсва противник номер едно на българските евреи - Съюзът на ратниците за напредък на българщината.

 

Далече сме от мисълта да даваме препоръки на г-н Бенвенисти кого да заклймява и кои организации да смята за проводници на нацистката расова теория, но е факт, че в писмото до г-жа Венелина Гочева и г-н Зюмбюлев се инкриминират организации, които са били с несравнимо по-умерена позиция спрямо евреите в сравнение с „ратниците“, като да речем Съюзът „Отец Паисий“. По непонятни причини, Съюзът на ратниците за напредъка на българщината е далече от фокуса на общественото внимание и от любопитството на журналистите. Дори професионалните историци, които през последното десетилетие се занимават с националистическите организации в България между Първата и Втората световна война, не се задълбочават особено много в проблематиката на ратниците.

 

Всъщност, точно „ратниците“ са на официални анти-еврейски идеологически позиции, които са възможно най-близки до доктрината и практиката на националсоциалистите.

 

Точно от редовете на „ратниците“ идва Петър Габровски – човекът, който е министър на вътрешните работи на Царство България по време на най-тежкия натиск, оказван върху евреите. Точно ратниците, подобно на националсоциалстите се опитват да „изземат терена“ на комунистите, възприемайки тяхната символика и претендирайки да са истинските представители на работничеството в България.Действително, пълната емблема на ратниците, включва сърп и чук на фона на така нареченото „прабългарско слънце“ - кръг с кръст в него. Ратниците носят червени ризи и агитират сред работниците, които смятат за своя естествена „таргет група“. Всъщност, най-голямото приближаване на Съюза на българските национални легиони към открития антисемитизъм идва след смъртта на Цар Борис Трети, когато СБНЛ се обединява официално с „ратниците“.

 

Редакцията на „Свободен народ online“ смята, че по темата за преследването на евреите и по темата за различните националистически организации и причастността им към въпросните репресии има още много неща за казване и за изясняване. Затова ще продължим темата в следващи публикации, посветени на Закона за защита на нацията и на еволюцията на позицията на националистите спрямо евреите в България.

Последно променена в Вторник, 08 Октомври 2013 15:09
Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg

2 коментара

 • Връзка на коментара Атанас Василев Понеделник, 11 Ноември 2013 18:16 публикуван от Атанас Василев

  Писна ми от тия евреи!

  Никоя друга раса не говори толкова за себе си, както евреите. Те вечно са унижени, оскърбени, некой нещо има да им дава. Подлите им действия през вековете са принудили много държави да ги изгонят от своите територии.

  В България те са известни най-вече със зловредната си антибългарска роля. Старозагорското клане илюстрира най-пълно противобългарското им поведение през вековете. Подло племе!!!

 • Връзка на коментара Амелия Вторник, 08 Октомври 2013 21:43 публикуван от Амелия

  Този господин Бенвенисти кога казва истината - когато при Коритаров твърдеше, че в България няма пострадал от жестоко отношение към евреите или в това си писмо, в което очевидно бърка, както и вие отговаряте, легионерите с ратниците. Бърка, ама уви, не от незнание. А от внушенията на една идеология, която обявяваше всеки който не я приема, за "фашист и враг на народа". Наистина ще сме ви благодарни ако давате по-голям достъп по темите за позициите на националистите за евреите в България. За да се чуе истината!

Влезте, за да коментирате