Тайно заседание прекроява проекта за Бюджет-2014

Сряда, 09 Октомври 2013 08:19 Публикувана в У нас Прочетена 748 пъти

Работният вариант на Бюджет 2014 е бил тотално отхвърлен на тайно заседание на кабинета и шефовете на парламентарни групи в резиденция "Бояна" в понеделник.

След близо 4 часа дебати финансовият министър Петър Чобанов и депутатите са прекроили държавните сметки. В дискусията са участвали и председатели на парламентарни комисии. Спорът е станал в присъствието на премиера Пламен Орешарски, пише "Стандарт".

Срещата започнала в 15 часа, но не е била оповестена за медиите. В предварителните разчети на финансовото министерство заложените приходи били от порядъка на 800 млн. лв. Но от БСП скочили за още пари в хазната за социални разходи. И сумата била поправена на малко повече от 1,1 млрд. лв.

А МВР, НАП и агенция Митници получили светкавична депеша от Орешарски да затегнат събирането на данъци и намаляването на контрабандата чрез щателни проверки. Според запознати часове по-късно е започнал масиран контрол по границата, като буквално е проверявана всяка кола.

С бюджета за 2014 г. държавата ще похарчи 1,2 млрд. лв. повече, отколкото през настоящата година. Това предвиждат прогнозите на финансовото министерство в първоначалния им вариант, които се дискутират в кабинета.

Бюджетът за 2014 г. трябва да бъде внесен в парламента до края на месеца.

С не повече от 3% ще бъдат вдигнати пенсиите от средата на 2014 г. Останалите допълнителни средства ще бъдат разпределени между отделните министерства.

Държавата се надява да разполага с повече средства благодарение на очаквано раздвижване на икономиката. 

Влезте, за да коментирате