Задържан е кораб с незаконни емигранти край Калиакра. Били афганци (обновена)

Сряда, 09 Октомври 2013 15:30 Публикувана в У нас Прочетена 838 пъти

Задържан е плавателен съд с незаконни емигранти, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров. Сигналът за "непознат плавателен съд" на около 8 морски мили от нос Калиакра е получен в 10.02 часа, съобщи агенция Фокус

В 11.18 часа командирът на изпратения за проверка гранично-полицейски кораб е докладвал, че плавателният съд е задържан с 26 души на борда. От тях двама са екипаж и 24 - незаконни емигранти, които по първоначални данни са афганистански граждани. 
"Плавателният съд се съпровожда до пристанище за вземане на последващи действия", каза главен комисар Светлозар Лазаров.

Корабът е превозвал 26 души. Според предварителните данни нарушителите на границата са афганистанци. Корабът вече е на пристанището в Балчик. Гранична полиция е установила, че на борда му, освен екипажа, има 22 души, които твърдят, че са от Афганистан и са бежанци, а целта им е да достигнат румънския бряг.


Корабът е турска гемия, която е пътувала в международни води в Черно море от Турция към Румъния, съобщи БНТ.

 

 

Малко след 10.00 часа Интегрираната система за наблюдение на морската ни граница засича, че в района на Шабла корабът навлиза в български териториални води, съобщиха властите. Незабавно катери на Гранична полиция се насочват към него. Установен е контакт с екипажа, като негови представители обяснили, че повреда ги е принудила да навлязат в български води, за да търсят удобно място за акостиране.


Първоначално е имало идея корабът да бъде върнат в пристанището в Бургас или на това в Шабла. Граничните полицаи обаче установили, че наистина има повреда в двигателя на гемията и е най-безопасно корабът да акостира на пристанището в Балчик. 


Досега е установена самоличността само на двамата турски граждани, които са екипаж на кораба. Афганистанските граждани могат да поискат бежнаски статут, а екипажът на кораба ще бъде разследван за незаконен трафик на хора. /СД 

Последно променена в Сряда, 09 Октомври 2013 20:17
Влезте, за да коментирате