Бойко Борисов усвоил и спортна субсидия

Българска национална федерация „Карате“ ще сезира прокуратурата за нарушения на Свилен Нейков и ще го съди
Сряда, 09 Октомври 2013 17:38 Публикувана в У нас Прочетена 961 пъти
Ръководството на Българска национална федерация „Карате“ се срещна със заместник-министър Йордан Йовчев.   Ръководството на Българска национална федерация „Карате“ се срещна със заместник-министър Йордан Йовчев. Снимка: Българска национална федерация „Карате“

Бившият министър на спорта – Свилен Нейков е нанесъл тежки щети на карате спорта в България. Той е извършил тежки нарушения на Закона за физическото възпитание и спорта, за което Федерацията по карате смята да го даде под съд. Това стана ясно по време на работна среща между Йордан Йовчев – заместник-министър на младежта и спорта и представители на Българската национална федерация „Карате“. Срещата е преминала под надслов „Бъдещето, предизвикателствата и проблемите на карате спорта в България“.

На работната среща са били представени факти за нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта, извършено от бившия министър Свилен Нейков, което е довело до сериозни организационни, административни, спортно-технически и морални негативни последствия за карате спорта. Действията на Свилен Нейков са довели и до финансови злоупотреби и ощетяване на държавния бюджет , по-специално – на бюджета на Министерство на физическото възпитание и спорта.

 

Ето накратко същността на изнесните факти за нарушения на бившия министър – Свилен Нейков:

 

Българската национална федерация КАРАТЕ притежава спортна лицензия, вписана в Регистъра на ММС на 6 юни 1997 г., членува в Световната карате федерация – организация, призната от Международния олимпийски комитет  на 18 март 1999 г. През 2010 г. е извършена пълна проверка на Българската национална федерация КАРАТЕ  от Инспектората на МФВС и в констатациите от проверката е записано:„... При проверката се установи, че Българската национална федерация КАРАТЕ е създадена да организира и създава условия за постигане на високи спортни резултати в областта на всички разновидности на спорта карате. Издаването на спортна лицензия на федерация по стил би означавало на практика да се появят стилови федерации...”.

 

Заключението  е, че не могат да бъдат издавани други спортни лицензии на федерации, които практикуват определен стил карате.Независимо от тази констатация и в противоречие с чл. 17, ал. 4 т.2 и чл.17А, ал. 3  от Закона за физическото възпитание и спорта на 26 август 2011 г., бившият министър Свилен Нейков е издал спортна лицензия  на Българска федерация „Шотокан карате До“. Въз основа на незаконно издадената лицензия Българската федерация  „Шотокан карате До“ неправомерно е получила субсидия за 2012 г. от МФВС. Създадената федерация има една основна цел -  отклоняване на финансови ресурси, които основно са били насочени към Клуб „Ипон”.

 

Българска национална федерация „Карате“ (БНФК) настоява да бъде потърсена наказателна отговорност от бившия министър Свилен Нейков, да се отнеме неправомерно издадената спортна лицензия, да бъдат възстановени неправомерно получените субсидии в бюджета на Министерство на младежта и спорта. БНФК ще  сезира  Прокуратурата за извършените от Свилен Нейков престъпления и ще заведе дело срещу него. От новото ръководство на Министерството на младежта и спорта, БНФК очаква бързи и адекватни действия за решаване на проблема.

 

От Българска национална федерация „Карате“ съобщиха, че предстои нова работна среща с ръководството на спортното министерство, която ще се проведе в началото на следващата седмица.

Последно променена в Сряда, 09 Октомври 2013 23:28
Влезте, за да коментирате