Отвод на съдия Ангелова отложи делото на Цветанов

Жълти вестници свързаха в интимни отношения председателя на съдебния състав и един от адвокатите на бившия вътрешен министър
Четвъртък, 10 Октомври 2013 11:21 Публикувана в У нас Прочетена 815 пъти

Съдебният процес срещу Цветан Цветанов не тръгна заради отвод на председателя на съдебния състав

Съдебният процес срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов не тръгна, заради отвод на председателя на съдебния състав Димитринка Ангелова.

 

Отводът бе поискан от прокуратурата заради публикации, в които се твърди, че съдия Ангелова имала близки отношения с адвоката на Цветанов Менко Менков. "И най-малката капка съмнение трябва да бъде изключена", аргументираха се обвинителите. Те цитираха европейския правилник и изтъкнаха, че делото е с голям обществен интерес.

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов е за осуетяване на наказателно преследване срещу Орлин Тодоров, бивш шеф на РЗБОП-Велико Търново. Обвинението срещу Цветанов беше повдигнато преди повече от три месеца.

Случаят е от 2009 г., когато наблюдаващият прокурор от Окръжната прокуратура във Велико Търново поискал разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства срещу Тодоров и го получил от председателя на Окръжния съд в града. Цветанов обаче шест пъти написал "НЕ!!!" на исканията на държавното обвинение за прилагане на СРС спрямо Тодоров.

Самият Менков нарече медиите, тиражирали връзката му с Ангелова, "булевардни издания". Той представи копие от три искови молби срещу три вестника заради публикациите в тях. Всяко едно дело е с иск от по 50 000 лв.

В съдебната зала Менко Менков каза, че едва ли това искане за отвод произхожда от наблюдаващите прокурори, и риторично попита кого следи прокуратурата - него или съда, и на какво правно основание.

Обидно е за целия Софийски градски съд, Софийския апелативен и за Върховния съд, заяви Менков и допълни, че прокуратурата едва ли не смята, че е предопределена оправдателна присъда.

Според защитника на Цветановобвинението не желае бърз, справедлив и безпристрастен процес, а само отлагане на изхода.

„Очаквах, че прокуратурата ще постъпи с подобен ход и се надявам, че Софийски градски съд ще направи всичко възможно максимално бързо да бъде разпределено това дело.”

Това коментира пред журналисти Цветан Цветанов, след като по делото беше направен отводът на председателя на съдебния състав.

Самият Цветан Цветанов заяви, че искането на прокуратурата за отвод е несъстоятелно и припомни, че подобна интрига е имало с него преди четири години, в която се обсъждало извънбрачно дете.

Бившият вътрешен министър дойде за старта на делото си днес освен с адвокат Менков и с германеца Ханс-Петер Ул.

Германският защитник също каза, че искането за отвод на председателя на съдебния състав Ангелова е неоснователно и призова съдът да го отхвърли. Той подчерта, че Цветанов има право на бърз процес.

Оказа се, че Цветанов има и трети адвокат - Борис Велев. Той също се присъедини към искането да не се прави отвод.

„За мен и за моите адвокати, няма абсолютно никакво значение кой ще бъде съдебния състав, но ние се нуждаем от бърз, справедлив и прозрачен процес. Затова ще искаме съдебният процес да бъде открит, за да отпаднат всякакви съмнения. Не знам какво биха написали вестниците, ако се падне на мъж председател на съдебния състав”, обясни Цветанов.

На въпрос - дали това е поръчка, Цветанов отговори: „Можем само да гадаем и предполагаме”.

„Достатъчно наясно сте с това, което се случва и всеки един може да си направи изводите”.

Влезте, за да коментирате