Стоянович: Пътувах с кола до Москва, за да спестя пари и време

Четвъртък, 10 Октомври 2013 13:09 Публикувана в У нас Прочетена 1875 пъти
Министърът на културата на Руската федерация Владимир Медински благодари на министър Петър Стоянович за възможността да се срещнат в Москва „след известно забавяне на отношенията” в областта на културата Министърът на културата на Руската федерация Владимир Медински благодари на министър Петър Стоянович за възможността да се срещнат в Москва „след известно забавяне на отношенията” в областта на културата Снимка: Министерство на културата

Командировката ми до Русия, Украйна и Молдова възлезе на 1456 лева, каза министърът на културата Петър Стоянович пред „Фокус" по повод въпроса защо е пътувал с кола, а не със самолет на хиляди километри в три държави.

Виж тук с кого е тътувал министърът и защо не иска да отговори на толкова обикновен въпрос

http://svobodennarod.com/bulgaria/2920-ministar-stoyanovich-ne-otgovarya-zashto-e-patuval-s-kola-do-moskva.html

„Моят престой беше наречен – разхищение на държавна пара, и разходка. Бях обвинен, че пътят до Москва е струвал поне 4000 евро, а цялата екскурзия – над 10 000 евро", каза още Стоянович. И уточни, че бензинът, който е изгорила колата му до Москва и обратно, са 566 литра за 4738 км. От тях в България и Румъния – 200 литра в размер на 460 лева, 366 литра – 585 лева в Молдова, Украйна и Русия.

Стоянович обясни още, че най-евтината тарифа е 1200 лева – само за изпращането на колети. „Следват самолетните билети, които за един човек, са минимум 3000 лева. Поради неудобството на връзките за пътуване до градовете, ако бях пътувал със самолет, щях да загубя 7 - 8 дни, каза още културният министър.

Въпросът обаче не бе в парите, а в мъчителната комуникация между медиите и пресцентъра на министерството за отговора на такъв прост въпрос. Отговорът е доста неубедителен.

„Изложбата в Държавния исторически музей в Москва на тракийското злато от България се радва на изключителен интерес и получи много висока оценка от руските медии и специалисти", отчете командировката си Стоянович.

Не стана ясно обаче как ще пътува до САЩ, за да спести и от тази командировка. Предстои още следващия месец министър Стоянович да подпише споразумение със САЩ за връщане на трафикирани културни ценности у нас, научихме от него.

Д-р Петър Стоянович посочи, че има допълнителни разговори с гилдиите във връзка с делегираните бюджети в сферата на сценичните изкуства. Той бе категоричен, че проблемът идва от заложения принцип драматичните и музикалните театри да получават субсидия на база на продадени билети и липсата на достатъчно финансиране.

Стоянович смята да започне в най-скоро време дебат за децентрализацията на културни обекти. Той обясни, че такъв е необходим, защото общините искат да получат управлението върху обектите, но по-късно разбират, че нямат достатъчно експертни възможности и финанси за дейността. „Трябва да сме наясно, че общините имат капацитет да развиват и издържат тези обекти", каза министърът.

Последно променена в Сряда, 27 Ноември 2013 14:11
Влезте, за да коментирате