Шефът на КС Токушев: Пеевски не е преставал да бъде депутат

Четвъртък, 10 Октомври 2013 14:46 Публикувана в У нас Прочетена 796 пъти
Димитър Токушев и Георги Първанов, който го предложи за член на Конституционния съд, въпреки спорните му качества на юрист и защитата му на "народния съд" като „справедлив трибунал на народа” Димитър Токушев и Георги Първанов, който го предложи за член на Конституционния съд, въпреки спорните му качества на юрист и защитата му на "народния съд" като „справедлив трибунал на народа”

"Не Конституционният съд (КС) върна Делян Пеевски в парламента. Той не е преставал да бъде народен представител, след като не е бил освободен от Народното събрание." Това заявява в интервю за вестник "Преса" председателят на КС проф. Димитър Токушев.

Той отхвърля тезата, че решението на съда е взето под натиск, която вчера беше развита пред Би Ти Ви от докладчика по делото Румен Ненков, като подчерта, че трудно се работи "в среда, в която на съдиите непрекъснато се приписват политически пристрастия, а политиците обясняват как всичко е предварително ясно". "Естествено, в подобна обстановка, е трудно да има безспорни решения", допълва той.

В интервюто изрично се подчертава, че Токушев е отказал да коментира "някои от острите изказвания на съдия-докладчикът Румен Ненков".

"Както в миналото, така и сега в КС делата се разпределят по начин, който изключва всякаква тенденциозност. Съдия-докладчикът се определя по реда на постъпване на делата и с оглед на старшинството", казва Димитър Токушев. "Няма как да знаем в кой момент и кой от органите по чл. 150 от Конституцията ще ни сезира", посочва той и напомня, че съдия-докладчикът е един от 12-те съдии и неговото мнение няма по-голяма тежест, отколкото позициите на колегите му.

Влезте, за да коментирате