Темата табу в медиите - тяхното финансиране

Четвъртък, 10 Октомври 2013 18:13 Публикувана в У нас Прочетена 1413 пъти
Аспарух Панов, председател на фондация "Фридрих Науман". Аспарух Панов, председател на фондация "Фридрих Науман".

От „Топ 10” на темите табу в българските онлайн медии през 2012 г. на първо място е посочена темата „Финансирането на медиите: от държавата, от чуждестранни фондации, финансирането на  регионалните медии”. Това бе обявено на дискусия по изследователския проект "Теми табу в онлайн медиите - 2013", осъществен от екип под ръководството на медийния експерт д-р Иво Инджов с подкрепата на германската Фондация "Фридрих Науман" и Института за модерна политика. Темата се изследва за втора поредна година и сред нейните реализатори са д-р Венелин Стойчев, Здравка Кръстева, Емил Георгиев, Борислав Цеков (като наблюдател) и Aспарух Панов от Фондация „Фридрих Науман“. 

В началото на юли, в разгара на протестите срещу кабинета на БСП и ДПС, премиерът Пламен Орешарски съобщи, че ще осветли финансирането на медиите, както и какви държавни средства на фирми и ведомства са предоставени на различни търговски банки, при какви условия и как са били усвоявани тези пари, а също и списък с имената на български бизнесмени и компании със сметки в офшорки. Досега Орешарски не е казал в кои банки колко държавни пари се съхраняват. От столетницата стигнаха само до предишни участия на президента Росен Плевнелиев в офшорки. Излязлата сега информация отговаря очевидно на тези "интересни" според Орешарски имена. В представения сборник „Темите табу в медиите” като най-впечатляващ пример е дадена фондация „Америка за България”, която е финансирала онлайн медии с крупни суми и така е превърната в острието на публикацията и център на внимание на конференцията.


През последните години доста се изписа за експанзията с кредити от КТБ на Нова българска медийна група (НБМГ), чиито издания подкрепяха в пропаганден стил управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ, и връзката на това финансиране с депозитите на държавни фирми в банката, отбелязват авторите на изследването. Те признават, че аудиторията на онлайн медиите не получава убедителни отговори на поставените въпроси, но самият факт, че те се задават все по-често и във все по-широк кръг медии, позволява извода, че вече не са табу.


Твърде малко се знае обаче за финансирането на изданията на „Икономедиа“, „Медиапул“, БНТ и други по-малки медии от фондация „Америка за България“. Тя е създадена в началото на 2008 г. от Съвета на директорите на Българо-американския инвестиционен фонд с подкрепата на президента и Конгреса на САЩ и на Американската агенция за международно развитие. 
През септември 2012 г. историята получава продължение във вестник „19 минути“(той пък от обкръжението на съпругата на Сергей Станишев Моника): От тази публикацията и интервю със служителя на  фондацията Ленко Ленков става ясно, че заедно с предходен проект изданията на „Икономедиа“ са финансирани общо с 3,3 млн. лв.,  „Медиапул“ - с 1,2 млн. лв., обществената БНТ - с 500 000 лв., сайтът „Редута“ - с 90 000 лв.. От цитираната вече информация в klassa.bg научаваме, че в минали години списание „Едно“, близко до издателите на „Капитал“, е получило общо 600 000 лв. В интервюто за „19 минути“ Ленков обяснява, че водещ критерий за подбор е качеството на проектите на медиите и уточнява, че фондацията не влияе върху редакционната политика на изданията.

Те обръщат внимание и на един друг тревожен факт – за финансирането на регионалните онлайн медии. „Бяло петно“ в онлайн медиите е и подтемата за финансирането на регионалните медии, които са в ръцете на местни олигарси и политици – чрез открити или задкулисни схеми на собственост и влияние. Според изпълнителния директор на „Репортери без граници“ Оливие Базил „контролът върху медиите от страна на сивата икономика, особено в регионите извън София, остава особено тревожно явление“.


Топ 10 на темите-табу в онлайн медиите
1.Финансирането на медиите: от държавата, от чуждестранни фондации, финансирането на  регионалните медии
2.Предполагаемото тъмно минало на министър-председателя Бойко Борисов (юли 2009 – март 2013 г.) 
3.Фалшификация и манипулация на президентските и местните избори` 2011
4.Определени икономически групировки, например ТИМ – структура, дейност, влияние
5.Антипотребителските практики на банките: много рядко се споменават имената им
6.Антипотребителското поведение на мобилните оператори: много рядко се споменават имената им
7.Големите злоупотреби и корупцията в МВР, неговите служби и ДАНС (без преекспонирания проблем за подслушванията)
8.Какво става с Инвестбанк на Петя Славова (проблема с капиталовата й адекватност; обвинението за злоупотреба със средства на клиенти; като  кредитор на групата, издаваща „Труд“ и „24 часа)
9.Темата за ромите отвъд проблема за престъпността, с които традиционно присъстват в медиите
10.Какво се случва с мултиплексите? Каква е ролята на Цветан Василев?


Останалите теми са:
-Непрозрачната политика на ГЕРБ: какво се случи с Държавния резерв
-Фактическият текст на новите договори с „Газпром“ и техните анекси
-Провалите в превенцията, профилактиката и лечението на смъртоносни болести като израз на кризата в здравеопазването
-Медиите проспаха скандалите с дюните по Черноморието: злоупотребите в Несебър
-Екологичните безобразия в Средногорието
-Четири банки срещу „Биволъ“ (искането до БНБ за налагане на санкции на сайта поради уронващи репутацията им публикации)
-България и бъдещето на ЕС: „Европа на две скорости“, бюджетът на ЕС (2014 – 2020 г.)
-МВР продължава да получава дарения. /СД

Последно променена в Четвъртък, 10 Октомври 2013 18:28

1 коментар

  • Връзка на коментара Реджеп Вторник, 15 Октомври 2013 13:53 публикуван от Реджеп

    Клишета, клишета... които всеки ден се дъвчат от някоя жълта медия. Нищо ново под слънцето, а има далеч по-сериозни и спорни теми, на които никой не обръща внимание.

Влезте, за да коментирате