Реформаторският блок атакува КС за Пеевски чрез президента

Четвъртък, 10 Октомври 2013 21:55 Публикувана в У нас Прочетена 942 пъти

Реформаторският блок обсъди възможностите да се внесе ново искане до Конституционния съд за депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. Това се налага, защото очевидно предишният въпрос за несъвместимостта на Пеевски  се е сторил на конституционните съдии неясен и избягват отговора. "Българските институции трябва да са принудени да носят отговорност - ако не от първия път, то от втория", каза Кунева.

Право да сезират Конституционния съд имат с подписи минимум 48 народни представители, Министерският съвет, президентът, главният прокурор и двете върховни съдилища. Реформаторският блок ще предложи на президента Росен Плевнелиев да стане вносител на новото искане до КС, като за целта още в петък сутринта представители на Гражданския съвет на блока ще отидат при държавния с готовото предложение, стана ясно от разпространено тази вечер съобщение.


Според Димитър Делчев от ръководството на ДБГ Конституционният съд трябва да каже ясно дали Народното събрание може да отмени своето решение, с което назначава Делян Пеевски за шеф на ДАНС. "В понеделник съдиите отказаха да отговорят на този въпрос, но от решението им става ясно, че отговорът е положителен, докато повечето експерти са на мнение, че отмяната от страна на парламента е невъзможна. Лошото е, че в резултат от отказа да се отговори и изпълняването на политическа поръчка, се отваря вратата за нови безобразия" коментира Делчев.


Според адвокат Йонко Грозев, член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, изходът от конституционната криза, в която се намира страната още от скандала с Венета Марковска, е ясен - премахване на политическата квота в съдебната система, включително и в Конституционния съд. "Гласувалите в полза на Пеевски са онези от политическата квота", напомни той.\СД

Последно променена в Четвъртък, 10 Октомври 2013 22:05
Влезте, за да коментирате