Реформаторският блок иска връщане на случая "Пеевски“ в КС

Петък, 11 Октомври 2013 13:33 Публикувана в У нас Прочетена 575 пъти
Цветозар Томов и Петър Москов дават изявление пред президенството след Цветозар Томов и Петър Москов дават изявление пред президенството след Източник: Медиапул

Реформаторският блок ще призова всички институции, които могат, да сезират Конституционния съд, за да върнат казуса с Делян Пеевски за ново разглеждане, стана ясно в петък.

Първата институция, която бе сезирана от дясната коалиция, беше президентството. След това обръщението ще бъде предадено до председателя на Народното събрание, до премиера, до главния прокурор, до председателите на двете върховни съдилища.

Още преди ден от Реформаторския блок обявиха своите намерения да поискат ново разглеждане на делото. Коалицията обаче не може сама да предприеме мерки, защото всички партии в нея останаха извън парламента и няма как да съберат сами 48 депутатски подписа, за да поставят искането.

Блокът предлага на институциите, които имат право да сезират КС, да попитат дали Народното събрание може да отмени свое решение, с което е назначен ръководител на държавна институция с мандат и изрично посочени основания за предсрочно прекратяване на мандата му, какъвто е случаят с Делян Пеевски. Мнението на юристите на Реформаторския блок е, че това няма как да стане.

Поради това, че не е налице прекратяване на мандата на Пеевски като председател на ДАНС, към настоящия момент той продължавал да бъде в несъвместимост, твърдят те.

Юристите на обединението се позовават на чл. 84, точка 8 от конституцията, според който Народното събрание избира и освобождава ръководителите на Българската народна банка и на други институции, определени със закон, в случая ДАНС. Атакуваното решение би противоречало на цитираните конституционни норми, защото няма предвиден конституционен ред парламентът да отменя свои решения за избор на държавни органи.

"Това, което питаме днес, е има ли правото Народното събрание да нарушава Конституцията, и това не е заяждане, а възможност КС да се върне там където му е мястото, като фундамент на държавното устройство", заявиха от Реформаторския блок.

В понеделник Конституционният съд остави Делян Пеевски в Народното събрание, след като половината членове на КС излязоха със скандално решение по казуса. Според тях няма никаква пречка Пеевски да бъде избран за шеф на ДАНС и да си остане депутат поне месец след това, докато реши какво иска да бъде.

Влезте, за да коментирате