Само Орешарски ще е експерт в новия кабинет

Събота, 25 Май 2013 11:04 Публикувана в У нас Прочетена 1042 пъти
Предсрочните избори бяха с идеята на Станишев за експертен кабинет. Предсрочните избори бяха с идеята на Станишев за експертен кабинет.

Правителството, което Пламен Орешарски е натоварен да състави, не е нито програмно, нито експертно, а чисто партийно, с пълна доминация на БСП. Той вероятно ще се окаже единственият член на кабинета, който не принадлежи формално на никоя партия. При това повечето кандидати за министерски постове са със здрава партийна биография. Това личи поне засега от изтеклата информация за консултациите.

БСП започва днес експертни срещи с ДПС за съставянето на новото правителство. Анонсирани бяха още разговори с ВМРО, „Атака" и „България на гражданите”. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов от десет години има амбицията да оглави Министерството на отбраната, но едва ли ще го огрее. Той дори беше готов през 2005 г. да влезе в новосформираната тройна коалиция.

От ДПС заявиха, че нямат претенции към реденето на кабинета. Те не са обявили свои кандидати за министерски постове. Стана ясно само, че не очакват политически необвързани експерти сред предложенията на Пламен Орешарски. В публичното пространство се завъртяха имената на политически лица. Кирил Ананиев ще е министър на финансите, Ананиев работи в Министерство на финансите от 1980 г. Той е заместник-министър на финансите в правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев (1998-2009). От август 2009 г. е назначен за финансов съветник на президента Георги Първанов, след като беше уволнен от Бойко Борисов заради бонуси за над 600 хил. лева, които е вземал като длъжностно лице. Имената на Петър Чобанов или Явор Куюмджиев се тиражират за министър на икономиката. Петър Чобанов е назначен от тройната коалиция в навечерието на изборите през 2009 г. за шеф на Комисията за финансов надзор. Куюмджиев беше заместник-министър на икономиката също от нея. И двамата са депутати от Коалиция за България. Според друга информацията Орешарски планирал да се обособи отделно Министерство на енергетиката начело с Явор Куюмджиев.

Младен Червеняков вероятно ще е министър на вътрешните работи, а Янаки Стоилов – министър без портфейл. Червеняков участваше в кабинета „Виденов” като министър на правосъдието. Той бе и говорител на т. нар. генералско движение. По негово време и докато министър на вътрешните работи бе Любомир Начев, България влезе в черния шенгенски списък на ЕС.

Постът социален министър вероятно ще е за Драгомир Стойнев, председател на комисията по труда в предишния парламент и съветник на Сергей Станишев, докато беше премиер. БСП има апетит и към земеделското министерство, което смята да оглави нейният кадър, настоящата депутатка Светла Бъчварова.

Номинираният за премиер Пламен Орешарски заяви, че няма да подписва споразумения с нито една политическа сила, а ще разчита на подкрепа на плана му за излизане от кризата.

Според изтеклата информация от преговорите за кабинет ДПС ще получи един вицепремиерски пост, но от партията на Лютви Местан преговаряли и за министерски пост в Министерство на земеделието, както и още един министерски пост в Министерството на екологията или в Министерството на образованието. Официално партията на Доган обаче отрича да има претенции.

„Съветвам ви да изчакате истинският състав на кабинета. Основният критерий за съставяне на кабинета е експертиза. Няма да откриете в кабинета нито един човек, който няма експертиза в съответната област, която ще ръководи", каза Орешарски. Опитвах се така да подхождам – представям си какво ще е необходимо в сектора, каза Орешарски. С това обаче той далеч не опроверга, че членовете на неговия кабинет ще бъдат експерти с партиен билет и дългогодишна политическа кариера.

Последно променена в Неделя, 26 Май 2013 09:56
Влезте, за да коментирате