Печат на тази страница

Цветлин Йовчев: Четирима от бежанците са заплаха за националната сигурност

Петък, 11 Октомври 2013 14:59 Публикувана в У нас Прочетена 622 пъти
Оценете
(1 глас)

Макар в страната ни сега да пребивават много бежанци, едва за четирима от тях има съмнения, че може да представляват риск.

Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев.

„Те са в места за настаняване от затворен тип и ще бъдат предприети съответните процедури за тяхната екстрадиция", каза той. И макар по - големият брой на бежанци да е от Сирия министърът отказа да назове държавата, от която идват четиримата.

В същото време Йовчев се похвали, че за разлика от миналата година тази екстрадацията е много по-бърза.

Имаме разработен и вариант за частични преградни съоръжения на границата, каза още той. Едно такова решение може да бъде взето от Народното събрание, с отчитане на абсолютно всички странични ефекти, до които може да доведе.

Такова решение обаче ще отнеме много време, доста средства и не съм убеден, че по този начин ще съумеем да решим проблема с бежанците, допълни министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Според него това е въпрос, който подлежи на обсъждане.

„Очакваме конкретната сума на помощ от ЕК да бъде обявена скоро. Търсим и имаме идеи за нови помещения. За по-малко от месец ще има нови места, които ще разкрием", добави той.

„Предприемаме доста мерки. В някои случаи има неща, които излизат извън рамките на МВР. В момента работим активно с участието на всички институции. Опитваме се да направим това, което е възможно да бъде направено. Това е проблем, който трябва да бъде решен на национално ниво, без оглед на всякакви политически пристрастия. Трябва да се обединим около едно решение и да вървим нататък, независимо колко тежко ще бъде то", подчерта министър Йовчев.

Шефът на МВР заяви, че всички 1300 бежанци, заловени на западната ни граница, са регистрирани в Агенцията по бежанците. :Нито един не е успял да премине през територията на страната“, допълни той. Министърът каза още, че не очаква засилените мерки по границите да дадат резултати веднага, но очаква това се случи в най-скоро време.

Влезте, за да коментирате