КС върна ченгетата в БНТ, БНР и СЕМ

Петък, 11 Октомври 2013 18:24 Публикувана в У нас Прочетена 1295 пъти
Сградата на Българското национално радио Сградата на Българското национално радио

Конституционният съд обяви за противоконституционни текстове в Закона за радиото и телевизията, които забраняват на бивши сътрудници на ДС да са в ръководството на БНТ, БНР и СЕМ, става ясно от сайта на съда.

Делото беше образувано на 16 януари 1.2013 г. по искане на 57 народни представители от левицата в 41-вото Народно събрание.

С него те искат да бъде установена противоконституционността на норми в Закона за радиото и телевизия, с които членове на управителен съвет на БНР и БНТ и на СЕМ не могат да бъдат хора, които са били щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност.

С искането депутатите казват, че принадлежността към структурите на Държавна сигурност не може да бъде основание за ограничаване на конституционни права и на посочената забрана за заемане на определена длъжност, тъй като има дискриминационен характер.

Конституционните съдии смятат, че забраната противоречи на принципа на правовата държава, на принципа на равноправие на гражданите и представлява дискриминация, въведена със закон. Оспорените разпоредби имат лустрационен характер.

"Недопустимо е тази негативна обществена оценка за миналото да бъде основание за ограничаване на конституционните права на български граждани при действието на демократичния основен закон на страната от 1991 г.", се казва в мотивите на съда. Трима съдиите са подписали с особено мнение и това са Благовест Пунев, който е и съдия докладчик, както и Кети Маркова и Анастас Анастасов.

Влезте, за да коментирате