Кабинетът готви нов заем с благословията на МВФ

Неделя, 13 Октомври 2013 07:23 Публикувана в У нас Прочетена 849 пъти

Ръководителят на мисията на МВФ за България Мишел Шанън обяви, че няма риск за фискалната стабилност у нас при нов заем, планиран от правителството.  "Разбираме, че прогнозата за размера на дефицита в бюджета са малко по-високи отпреди, но дефицитът все още спазва изискванията на българския закон и правилата на Европейския съюз. Уведомени сме, че източниците, от които ще се поема дългът, са разнообразени, което е добре", посочи тя пред БНР. "Разбира се, въпросът за това как ще се развива бюджетът в средносрочен план, за да посрещне нуждите на България, ще бъде разискван подробно при посещението ни следващия месец", уточни Шанън.

МВФ прогнозира, че темповете на възстановяването на икономиката в България ще са по-забавени, отколкото показваше предишният анализ. "Прогнозите ни за тази година вече отразяват това, което видяхме в нейното начало, а именно - много слаб растеж. Очакваме засилване на растежа през второто полугодие, което ще продължи и през 2014 г. и в средносрочен план", заяви Шанън.Коментирайки вътрешните фактори, тя заяви, че се наблюдава съживяване в някои сектори като търговските продажби на дребно. "Това е много обещаващо", подчерта Шанън и добави, че няма обаче възстановяване в размера на инвестициите. Тя посочи, че една от причините за това е "продължаващата несигурност около Европа"."Можем да кажем, че възстановяването ще бъде подпомогнато от българския износ, включително и в еврозоната, където вече се наблюдава растеж", заяви Мишел Шанън."Искам да отбележа колко важни за растежа ще бъдат инвестициите в публичния сектор. В миналото сме подчертавали и ще продължим да подчертаваме колко е важно да продължи успешното изпълнение на инвестициите, финансиране от ЕС", добави представителката на МВФ.Тя коментира и това, че в България се подобрява пазарът на труда. "Въпросът как да се подкрепи заетостта е централен не само за България, но и за целия регион. Заетостта в България започна да намалява, откакто се случи глобалната финансова криза през 2008. От началото на тази година наблюдаваме, че повечето хора започват да си намират работа и като цяло заетостта нараства", заяви Шанън и подчерта, че "това е съвсем малко подобрение, но е хубаво за начало и ще продължи през следващата година".


Преди дни МВФ излезе с доклад, според който страните с нововъзникващи пазарни икономики в Европа ще продължат умереното си възстановяване през 2013-2014година, но евентуална трайна рецесия в еврозоната би била основен риск за тях.
През август бе актуализиран бюджетът за 2013 година. В новия вариант се предвижда вземане на нов заем от правителството. След като парламентът го гласува, президентът наложи вето, но то бе отхвърлено от парламентарното мнозинство.\СД

Последно променена в Неделя, 13 Октомври 2013 07:30
Влезте, за да коментирате