Депутати от ДПС провалят разследването за побоя над Октай Енимехмедов

Понеделник, 14 Октомври 2013 12:25 Публикувана в У нас Прочетена 1039 пъти

"Може и да е той, но не съм сигурен". Това е най-честият отговор на делегати на последния конгрес на ДПС, заради които е на път да се провали разследването на МВР за побоя над Октай Енимехмедов. Вече десет месеца никой не може да разпознае кои бяха делегатите, които ритаха, скубаха и събличаха нападателя на Ахмед Доган пред очите на милиони зрители. До този момент няма нито един установен побойник, въпреки че част от имената им излязоха още на следващия ден по вестниците, а досъдебното производство продължава да е срещу неизвестен извършител, пише в. "Сега".

Идентификация на лица може да се извърши по няколко начина, коментираха пред "Правен свят" юристи. За конференцията вероятно е изготвен списък с участници и може да се възложи на МВР да съпостави едно по едно лицата от списъка със снимките в паспортната база данни на министерството. И после да се направи сравнение със записа. Този начин на установяване наистина е трудоемък, но е сигурен. Вторият вариант е да се изпратят снимките на биячите от видеозаписа по всички РПУ-та в страната за установяването им. А третият е свидетели, участници в конференцията, да посочат замесените в побоя.


МВР явно е избрало четвърти вариант, при който освен сравнение с видеозаписите свидетелите трябвало да посочат и замесените в побоя. За целта прокуратурата е получила видеозаписи от телевизиите, отразяващи конференцията на ДПС, на които се вижда как група делегати пребиват падналия на земята Октай Енимехмедов и удрят гарда от Националната служба за охрана, който го задържа. Според юристи въпреки десетките кадри с побоя записите не могат да бъдат използвани в съда като доказателство, а само за разпознаване на нападателите.


Освен проблемите с разпознаването закриването на ГДБОП е довело до допълнително забавяне с разследването, коментират източници от МВР. Част от разследването е било засекретено, тъй като са били разпитани и гардове от НСО. 


Делото срещу самия Октай Енимехмедов ще продължи на 16 октомври. Прокуратурата смята, че престъплението е извършено умишлено и е останало недовършено по независещи от дееца причини - трикратното засичане на пистолета, оказана съпротива от Доган и намесата на делегата на конференцията Мустафа Сали Карадайъ. За следващото съдебно заседание са призовани още бившият градски прокурор на София Николай Кокинов, който бе един от първите на мястото на инцидента, Карадайъ, който е секретар на ДПС, и депутатът Рамадан Аталай./СД

Последно променена в Понеделник, 14 Октомври 2013 12:36
Влезте, за да коментирате