Петър Стоянов: Отказах се от КС, защото БСП и ДСБ бяха против кандидатурата ми

Вторник, 15 Октомври 2013 08:37 Публикувана в У нас Прочетена 1240 пъти
Петър Стоянов: Отказах се от КС, защото БСП и ДСБ бяха против кандидатурата ми Снимка: БГНЕС

"У нас умишлено се поддържа тезата, че Делян Пеевски е единственият проблем. Щяхме ли да въздъхнем с облекчение, ако КС беше казал или той сам се беше отказал от депутатското място. Щяхме ли да живеем в свободна държава?" Това каза бившият президент Петър Стоянов по бТВ.

И отговори: "Има много други, по-страшни нерешени проблеми от това". Бившият президент смята, че бъдещето на страната зависи главно от реформирането на БСП.

Стоянов е на мнението, че в България политиците никога няма да бъдат почтени, тъй като никой не може да бъде накаран да стане политик, ако вечер децата му вкъщи ще го питат: "Вярно ли е, че си тъп и непочтен".

С тази реторика, че политиците са тъпи, алчни и корумпирани, в политиката действително ще влязат само тъпи и корумпирани хора, на които не им пука какво говорят хората за тях.

Виждате ли колко е подла ситуацията. Не твърдя, че политиците са ангели, но техният морал е отражение на крадливия морал изобщо, смята Стоянов.

Като ценни неща той определи училището, вярата в Бога, възпитанието, манталитета. Кой с кого ще прави коалиция било второстепенно по важност, защото "ценностите са състрадание, солидарност, а не политиката".

На въпрос защо преди време отказа номинацията на СДС за конституционен съдия, Стоянов отговори, че е чул още веднага след появата на името му отпора от страна на Сергей Станишев и ДСБ. Стоянов бе категоричен, че кандидатурата му е нямало да мине.

Държавният глава от 1997 г. до 2002 г. признава, че прекарвал безсънни нощи, размишлявайки за положението в България. Според него у нас са грешни и въпросите, и отговорите.

Той самият бягал от коментари по въпроса как трябва да се излезе от политическата криза, заяви Стоянов пред bTV, цитиран от БГНЕС.

"Лошото е, че всички отговори на въпросите се дават с хоризонт от три месеца. А основният въпрос е за разделението в българската нация", допълни бившият президент.

Влезте, за да коментирате