Ваксина срещу алцхаймер с българско участие

Надеждата ми е, че до пет години ще победим болестта, казва проф. Лъчезар Трайков
Вторник, 15 Октомври 2013 09:43 Публикувана в У нас Прочетена 997 пъти
Д-р Лъчезар Трайков, който участва в екипа за изготвянето на ваксината срещу коварната болест Д-р Лъчезар Трайков, който участва в екипа за изготвянето на ваксината срещу коварната болест

Учени работят върху създаването на ваксина срещу алцхаймер, което ще превърне болестта в лечима, съобщи за „Преса“ проф. Бенгд Уинблад от изпълнителния комитет на Европейския консорциум за борба с алцхаймер, един от най-добрите специалисти в света е в София за годишната среща на организацията, която се проведе в БАН. Над сто нови молекули на лекарства се разработват в момента, като повечето проучвания са все още в първа и втора фаза, уточни проф. Уинблад.

„Това означава, че в момента се проверява тяхната токсичност, след това ще бъдат тествани върху животни и тогава ще започнат клиничните проучвания върху болни и здрави хора“, посочи домакинът на срещата проф. Лъчезар Трайков от Катедрата по неврология към Медицинския университет в София. Като председател на българския център за борба с алцхаймер той е един от лекарите в екипа, които ще имат думата при одобряването на разработваните молекули на лекарството. Проф. Трайков се надява т.нар. ваксина да е факт до 5 години.

Философията на новата терапия е създаване на антитела срещу лошите белтъци - протеините BETA A4 и TAU, които са сочени за основните виновници за възникването на алцхаймер. Разработваният медикамент ще атакува тези белтъци и няма да им позволява да убиват мозъчните клетки, обясни проф. Трайков.

Влезте, за да коментирате