Новият шеф за бежанците се оплете в лъжи

Вторник, 15 Октомври 2013 10:12 Публикувана в У нас Прочетена 810 пъти
Спалните на бежанците Спалните на бежанците Снимка: БХК

„Мои сътрудници ме бяха информирали, че в началото на дейността на двата центъра за бежанци са идвали представители на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН). Но след като вчера на разширено съвещание при Фандъкова присъстваха техни представители, се оказа, че те не са били поканени на откриването, а по собствена инициатива са направили своите предписания“.

Такова обяснение даде новоизбраният шеф на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев днес в БНТ.

Обяснението му идва, след като вчера самият той оправда окаяните условия в бежанските лагери във „Военна рампа“ и „Враждебна“ с това, че центровете са одобрени от представители на ВКБООН. Часове по-късно от ВКБООН изпратиха опровержение на Чирпанлиев, в което уведомяват, че са разбрали за съществуването на лагерите от медиите и не са инспектирали официално условията за живот вътре.

„Оттук нататък имаме уговорена среща с върховния представител и в най-скоро време ще направим своите планове за съвместни действия“, оправда се Чирпанлиев.

Той обеща да се работи усилено за подобряване на условията. Като пример за това той посочи факта, че от днес в двата лагера трябва да заработи парното. Той се зарече статутът на бежанците да се урежда в рамките на максимум 21 работни дни.

Двата бежански лагера – във „Враждебна“ и във „Военна рампа“ – бяха открити от правителството „по спешност“, без да уведоми дори столичния кмет Йорданка Фандъкова. На извънредно заседание на СОС миналия четвъртък зам.-вътрешният министър Васил Маринов оправда действията на правителството с факта, че бившият шеф на Агенцията за бежанците Никола Казаков не е предприел нищо въпреки препълнените центрове за бежанци.

Влезте, за да коментирате