Доган и Местан отново не се явиха на делото срещу Енимехмедов

Сряда, 16 Октомври 2013 12:00 Публикувана в У нас Прочетена 767 пъти

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган за трети път не се яви в съдебната зала като основен свидетел по делото срещу нападателя си Октай Енимехмедов. Той е представил болничен лист, но магистратите дадоха ход на процеса. В съда не дойде и и настоящият лидер на ДПС Лютви Местан. На адреса му е намерен непълнолетният му син, а в централата на ДПС лицата са отказали да вземат призовката.  Доган за втори път представи болничен лист.

Почетният председател на ДПС се отказа от граждански иск и от правото си на частен обвинител по делото срещу Октай Енимехмедов.  В съдебната зала стана ясно, че Доган не е открит, за да му бъде връчена призовка. Той пак е изпратил болничен лист, че не може да се яви на заседанието поради заболяване, предаде "Фокус". 


Местан е в пленарната зала, където депутатите дебатират по втория вот на недоверие за регионалната политика на кабинета "Орешарски". На въпрос от журналисти в парламента дали ще яви по делото за нападението над Ахмед Доган, Лютви Местан заяви: „Не съм получил призовка. Ако бъда призован, ще се явя”.


На заседанието трябва да се явяват общо трима свидетели по делото. Един от тях ще е бившият градски прокурор Николай Кокинов, който дойде в съда.Подсъдимият Октай Енимехмедов обясни, че днес е празник за мюсюлманите - Курбан Байрям, и затова някои свидетели не могат да се явят. 


Софийският градски съд обаче даде ход на делото и започна разпит на свидетеля Джейхан Ибрямов, делегат на Конференцията на ДПС, където стана нападението. Ибрямов разказа, че е бил натоварен с организацията на конференцията, на която е имало 2000 души. 1000 от тях са били делегати, а останалите - гости. Наета е била частна охранителна фирма, а Националната служба за охрана (НСО) не е имала скенер. На входа на залата е имало членове на младежката организация, които са пускали хората с баджове. 


Джейхан Ибрямов каза още, че не знае как е влязъл Октай Енимехмедов. Името му не фигурира в листите и той не се е регистрирал. Свидетелят допълни, че не е видял оръжието на Енимехмедов и не знае как е намерено.
Срещу 25-годишния Енимехмедов са повдигнати две обвинения. Първото е, че е направил опит умишлено да умъртви Доган. Второто е затова, че е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото при атаката в НДК./СД

Последно променена в Сряда, 16 Октомври 2013 12:17
Влезте, за да коментирате