Местан увенча вота на недоверие с призив да минат всички през чистилището

Сряда, 16 Октомври 2013 13:51 Публикувана в У нас Прочетена 806 пъти

Народното събрание започна работа, след като събра кворум в пленарната зала с 205 депутати, които се регистрираха. В залата се появиха както депутатите от ГЕРБ, така и тези от „Атака”. Оказа се, че Волен Сидеров снощи се е върнал заедно с Десислав Чуколов от Виена, където имали среща с Партията на свободата. 

„Ще участваме в дебатите. Нито бягаме, нито се крием”, заяви лидерът на националистите. Докато депутатите се събираха за дебати, протестиращи освиркваха служебния вход на Народното събрание. Видимостта към входа, през който влизат депутатите, беше ограничена от коли на жандармерията, предаде бТВ. Премиерът Пламен Орешарски и министрите бяха посрещнати и в пленарната зала с викове „оставка”. „Стадионното поведение не е присъщо на парламента, но всеки сам избира формата на политическото си поведение”, каза председателят на Народното събрание Михаил Миков. 


"Аз съм по съгласен да съм карикатура като опозиция, защото съм победил, отколкото като тях да съм карикатура като управляващ", заяви лидерът на ГЕРБ и председател на парламентарната група Бойко Борисов. Повод за това даде заместник-председателят на Народоното събрание Мая Манолова (БСП), която тази сутрин каза по Нова телевизия, че опозицията е карикатура.

Близо час след началото на заседанието депутатите преминаха към обсъждане на първата точка от дневния ред – вот на недоверие към правителството за провал в областта на регионалната политика.Преди това бяха парирани опити за процедурно протакане. Парламентът отхвърли предложение на „Атака” за включване в програмата на парламента на обсъждане на проекторешение за обявяване на неутралитет в евентуален военен конфликт в Близкия Изток.Народните представители отхвърлиха и идеята на националистите за обсъждане на удължаване на забраната за продажба на българска земя на чужди граждани.
Първа в защита на вота на недоверие се изказа Лиляна Павлова от ГЕРБ, която бе основен опонент на управляващите. Водещият заседанието Михаил Миков я нарече Лиляна Попова. Депутатката му направи забележка, че вече е минала половин година, а той не е запомнил имената на колегите си от ГЕРБ, "поне по-известните". „Налице е провал в областта на регионалната политика. Партньорите от предишната тройна коалиция, а не ние, направихте така, че в сегашния програмен период да има сериозна диспропорция в регионите. В новия програмен период много населени места ще останат без финансиране”, заяви бившият регионален министър.


„Червеният” депутат Димчо Михалевски се зае да брани регионалната политика на кабинета, като я сравни с предишния. „Правителството на ГЕРБ замрази всички инструменти по отношение на развитие на регионите. ГЕРБ имат претенции за провал на сегашното правителство. Но какво направи ГЕРБ с общините – бяха намалени бюджетите на общините. Какво направи ГЕРБ с инвестициите? Сривът на привлечените инвестиции беше тотален, има четири пъти спад. Средата отблъскваше инвестициите”, подчерта Михалевски. Според него изводът е, че управлението на ГЕРБ не е било добро за регионалното развитие. Александър Ненков(ГЕРБ) отбеляза, че социалистите се хвалят с успехи, като например в решаването на водния проблем в Стара Загора, а след това уволняват шефа на ВиК.


На връх Курбан байрам лидерът на ДПС Лютви Местан се впусна в разсъждения за пречистването. "Ако политиката върви по посока на замяна на реалната политика с тенденциозни акции, до никъде няма да я докараме. Ще повторя само тезата си във връзка със скандалите, които през последните 4-5 месеца тресат политическия живот в страната – ако очакваме от тези скандали да изиграят ролята на едно своеобразно чистилище, през което трябва да минем всички политици, то през това чистилище трябва да минем всички, без изключение”, каза Местан.


„Статистиката за 2009 г. показва, че по основните показатели за развитие различията между регионите се задълбочават. Тази политика е резултат не само от кризата, но и от водената досега политика от ГЕРБ”. Това каза регионалният министър Десислава Терзиева по време на дебатите по вота.„Огромни инвестиции в София, нулево внимание на малките общини. Сегашното правителство завари тази ситуация. Регионалната политика на ГЕРБ показва грешно разбиране и подход. Регионалната политика не означава само строителство на магистрали”, допълни дамата с цикламеното костюмче, както я нарече неведнъж Бойко Борисов. Викове "оставка" от страна на депутатите на ГЕРБ прекъснаха изказването на Терзиева. /СД

Последно променена в Сряда, 16 Октомври 2013 14:04
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате