Президентът назначи уволнения шеф на архивите за секретар

Сряда, 16 Октомври 2013 14:45 Публикувана в У нас Прочетена 947 пъти

Президентът Росен Плевнелиев назначи уволнения от новата власт шеф на Държавна агенция “Архиви” Мартин Иванов за свой секретар по култура, образование и национална идентичност. До месец май т.г. длъжността изпълняваше проф. Кирил Топалов.

Иванов бе уволнен от кабинета без предупреждение и мотиви в края на август 2013 г., за което самият той научи за това от медиите. На негово място дойде Иван Комитски.

Много граждани бяха възмутени от отстраняването на Мартин Иванови назначението на Комитски и разпространиха отворено писмо, в което припомнят, че “като директор на дирекция „Информация и архив” в МВР през 2006 г. г-н Комитски беше активно действащо лице в селективното изваждане на досиета на някои български журналисти и обществени лица. А като началник на архива на Държавна агенция „Национална сигурност“ Комитски не показа готовност за декласификацията на документи на тази служба и на нейните предшественици, които са с изтекъл срок на класификация и които съдържат ключова информация за началото на прехода в страната.”

Протестно отворено писмо срещу смяната на ръководството на Държавна агенция “Архиви” изпратиха 56 историци и преподаватели до премиера Пламен Орешарски и председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Рокадата бе извършена на 28 август.

“Изразяваме своето недоумение и тревога от взетото решение и призоваваме за неговото преразглеждане… Като представители на своите професионални гилдии и на академичната общност настояваме за преразглеждане на взетото от правителството решение. Кариерата на г-н Комитски е в разрез с установената практика, начело на тази важна институция да бъдат назначавани утвърдени учени, които имат професионално отношение към паметта – като учени, а не като полицаи”, пишат преподавателите.

В писмото си историците споделят опасенията си във връзка с назначението:

“Отварянето за ползване на архивите в нашата страна означава прозрачност при самото събиране на документите и тяхното свободно ползване без идеологически и политически „целесъобразни” ограничения. Мъчителният разговор за нашата памет е част от прехода към демократизирането на нашето общество и той далеч не е приключил. Не на последно място той се спъва от проблема за архивите и достъпа до тях.”

Въпреки гражданския  и професионален протест от страна на учените не последва никаква реакция от властта

Мартин Иванов е магистър по история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, магистър е по право от Югозападния университет „Неофит Рилски“ и доктор в Института по история при Българската академия на науките. От 2000 г. работи в Института по история при БАН, а от 2008 г. е доцент там. Преподава стопанска история в СУ и във Висшето училище по застраховане и финанси. От 2011 г. до 2013 г. е председател на Държавната агенция „Архиви“.  

Влезте, за да коментирате