МВР не знае харча за един бежанец, но иска още 27 млн. лева

На този фон българското правителство води настоятелни разговори за финансова подкрепа от Брюксел
Сряда, 16 Октомври 2013 18:14 Публикувана в У нас Прочетена 684 пъти
МВР не знае харча за един бежанец, но иска още 27 млн. лева Снимка: БГНЕС

МВР призна, че няма точна представа колко струва месечната издръжка на един бежанец, а представяната от вътрешния министър сума – 1084 лева, била плод на "едни прогнозни анализи". В същото време ведомството обяви, че иска още 27 млн. лева от бюджета до края на годината заради кризисната ситуация. МВР планира да издигне триметрово заграждение от мрежа в 30-километров участък от границата с Турция, за да спре бежанския поток.

На този фон българското правителство води настоятелни разговори за финансова подкрепа от Брюксел, но засега не се съобщава нито какви пари иска, нито какви разчети предоставя.

В началото на септември се твърдеше, че ще са нужни 10 млн. лв. при прогноза за 6-10 хил. бежанци до края на годината, а преди седмица вътрешният министър коригира сумата на 30 млн. лв., при очакване за 11 хил. бежанци за същия период.

От думите на зам.-вътрешния министър Васил Маринов в сряда се разбра, че засега няма и сравнително точна прогноза колко души се очакват до края на годината, а представяната статистика за общия им брой в България е изкривена, тъй като от нея се вадят хората, които са получили хуманитарен или бежански статут.

Преди ден директорът на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Николай Чирпанлиев съобщи, че реалната месечна издръжка на един бежанец е 385 лева. Сметката до 1084 лева се обяснявала с капиталови разходи.

Според зам.-министър Маринов в прогнозната сума влизат, например, 200 лева за болнично лечение, които обаче са се оказали крайно недостатъчни.

Досега 104 човека са били хоспитализирани, като разходите за тях са около 105 хиляди лева.

Маринов съобщи, че през последното денонощие 89 души са пресекли българската граница, от които 40 са сирийски граждани, 22 от тях деца

Външният министър Кристиан Вигенин коментира от своя страна пред БНТ, че вина за сегашната ситуация имат последните две правителства – на Бойко Борисов и служебното начело с Марин Райков, но призна, че кабинетът на Пламен Орешарски не е очаквал, че "толкова рязко в средата на лятото ще стане това нещо".

"Не са направили необходимото, както да създадат експертен капацитет, така и физически капацитет поне донякъде, защото, когато ние наследихме ситуацията, тогава вече през лятото бяха изпълнени и към онзи момент вече местата за настаняване", каза Вигенин.

Влезте, за да коментирате