Цветанов вече е без охрана, Доган и Станишев още ги пазят

Сряда, 16 Октомври 2013 18:38 Публикувана в У нас Прочетена 830 пъти
Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е без охрана от НСО от вчера. Той разбрал в понеделник следобед за решението на службата да го остави без гардове.

Пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ коментира, че се чувства по-свободен, но не и толкова спокоен, предаде БТА.

Цветанов обясни, че от НСО са свалили охраната му, защото са преценили, че няма притеснения за сигурността му. По думите на бившия вътрешен министър, въпреки притесненията си, той няма да наема частна охрана.

"Доколкото знам, охраната на Ахмед Доган и на Сергей Станишев не е свалена, може би те са по-застрашени, не знам от какво, защото, докато бях министър, не е идвала подобна информация", коментира още Цветан Цветанов.

Миналата седмица вътрешният министър Цветлин Йовчев каза, че до момента има четири сигнала за заплаха за живота на Цветанов. Според Йовчев обаче всичките са несъществени. Тогава вътрешният министър допълни, че свалянето на охраната ще е решение на НСО.

Преди време депутатът от БСП Антон Кутев каза, че охраната на Бойко Борисов и Цветан Цветанов е по 40 000 лева на месец на човек.

Бившият вътрешен министър коментира и вчерашното решение на съда в Страсбург, който осъди България да плати 40 000 евро на депутата от БСП Борислав Гуцанов, заради ареста му при операция "Медузите" през 2010 г.

Цветанов обясни, че се е пристъпило към ареста на Гуцанов след работа в продължение на 3-4 месеца и обмяна на информация с френски партньори, при което се е установило, че парите, които са отпуснати от Общинския съвет във Варна за закупуване на автобуси, една част са отишли по предназначение, а другите са се отклонили в други сметки.

По думите му прийомите и тактиките при ареста не са ангажимент на министъра на вътрешните работи, Окръжната прокуратура и Областната дирекция на МВР във Варна трябва да кажат защо операцията е проведена по този начин.

По повод изказването на лидера на БСП Сергей Станишев, че Цветанов може да плати обезщетението, като продаде един от апартаментите си, ексвътрешният министър заяви:

"Когато си изхарчил 3 милиона и си ги дал на някакъв лобист, който трябва да излъска имиджа на страната, и след това 800 хиляди се връщат към близък човек, как това може да се обясни на българските данъкоплатци. И кои апартаменти има предвид Станишев, тези, които са единствено жилище на родителите на жена ми и на майка ми?"

Влезте, за да коментирате