Бунт в БСП: Кажете за бонусите на чиновниците

Четвъртък, 17 Октомври 2013 08:22 Публикувана в У нас Прочетена 904 пъти

Министри от кабинета "Орешарски" са под прицел на своите собствени депутати заради отказ да отговорят конкретно кои служители от ведомствата им, най-вече в политическите кабинети, са получавали пари над заплатите си. Избраниците от БСП Петър Мутафчиев и Георги Свиленски поискаха през септември от всички министерства отговор за т.нар. бонуси по длъжности през 2011-2013 г. Периодът обхваща мандата на ГЕРБ, служебния кабинет и "захапва" старта на мандата на новото правителство, пише в."Труд".

Мотивът на управляващите, както беше и по времето на ГЕРБ, отново е "опазване на лични данни". На първата порция въпроси настоящите управници, както и предшествениците им от ГЕРБ, са представили само общата сума на допълнителните възнаграждения, но не и разбивка кои служители са вземали допълнителни пари, на какво основание е ставало това и в какъв размер. Става дума за общо около 29 млн. лв., раздадени за двете години в 9 от министерствата, личи от общите справки, получени от депутатите. Първенец по бонуси е Министерството на финансите - за 2 г. са раздадени 14 млн. лв.


Мутафчиев и Свиленски са задали отново въпроси към министрите заради отказ от конкретен отговор, защото са убедени, че информацията, която искат, не е защитена по закон. Това показва и становище на Комисията за защита на личните данни, изпратено до двамата след тяхно запитване. Спецорганът казва, че "в конкретния случай условие за допустимост" за предоставяне на исканите данни за служителите на министерствата е "осъществяването на задача в обществен интерес". От комисията припомнят и че членовете на политически кабинети са длъжни да обявяват доходите си по силата на специалния закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.


През януари т.г. Върховният административен съд също реши, че възнагражденията на чиновниците не са тайна по дело на в. "Сега" заради отказ на информация от социалното министерство при ГЕРБ. Тогава гръмна скандал с огромни суми, раздавани на висши чиновници и отказ на властта да дава информация. Висши чиновници дори подадоха оставки и се наложи да връщат пари.Мутафчиев и Свиленски все още чакат новите отговори на част от министрите. Социалният министър Хасан Адемов (ДПС) единствен бързо е предоставил на депутатите кой какви бонуси е вземал в министерството в посочения период, но с молба имената да не бъдат разгласявани. Според данните в МВР не са раздавани бонуси за политическия кабинет.


"Няма официална политика на правителството да крие даваните бонуси на служителите на министерствата", отговориха от Министерския съвет по повод казуса. Отговорността за това каква информация се дава е на всяко отделно министерство, добавиха оттам. 


Според Закона за личните данни всяко ведомство, което съхранява лична информация, само решава кога да я предоставя и кога - не, съобразявайки се със забраните за злоупотреба с нея. Когато информацията е от обществен интерес и засяга разход на бюджетни средства, е изключение от забраната.\СД

Последно променена в Четвъртък, 17 Октомври 2013 09:59
Влезте, за да коментирате