Цацаров погва Борисов и Цветанов за Мишо Бирата и за "Медузите"

Четвъртък, 17 Октомври 2013 11:49 Публикувана в У нас Прочетена 715 пъти

По случая Мишо Бирата проверката отдавна е прераснала във възобновено досъдебно производство, по което и сега се провеждат разпити, каза главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет днес. На въпрос дали Бойко Борисов е разпитан вече, Цацаров отговори: "Предстои да бъде разпитан".

Изтеклите записи на СРС бяха на разговорите между директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов с бившия му заместник Антоний Странджев, с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов. В тези записи са и прословутите думи на премиера Бойко Борисов към Ваньо Танов, от които стана ясно, че министър-председателят е обещал "да не го закачам тоя Мишо Бирата" (покойният бизнесмен Михаил Михов – един от собствениците на пивоварна "Леденика" – проверявана от митниците за укрит акциз).

 

По осъдителното решение от Европейския съд на делото Гуцанов, главният прокурор каза че първото, което ще предприеме прокуратурата е да се снабди с надежден превод на решението. "Тъй като това, с което сме запознати е това, което е в публикациите на средствата за масова информация, а в официалния сайт на Европейския съд за съжаление решението е само на френски език, което поне за мене е нечетимо. Сега търсим превод на английски език или вече е организиран превод от френски на български език – тогава ще кажем какво ще предприемем", каза Цацаров.  

 

Главният прокурор знаел много добре за какво става дума. "Най-малкото с оглед на това, че познавам достатъчно добре делото, когато се правеше преценка относно това дали към момента на избор на НС към Гуцанов има висящо производство. Той вече е действащ депутат и се правеше преценка дали да се прави искане да му бъде свален имунитетът с оглед факта, че има заварено висящо производство как да се процедира с това производство, каза той.Запознат съм много добре със самото производство и начина, по който то е протичало и смятам, за напълно обоснован извода, че производството е следвало да бъде прекратено. Всъщност то изобщо не е следвало да бъде образувано, категоричен бе главният прокурор. Подлежат на преценка и действията по задържането, както и действията на държавното обвинение, защото в "крайна сметка е започнало нещо по срамен начин и завършило по срамен начин".

 

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отказа да поеме отговорност за осъдителната присъда на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) срещу България по случая„Гуцанов”. Това стана ясно от коментара му по темата и присъдените на социалиста 40 000 евро обезщетение, които държавата трябва да плати заради показния му арест, провала на делото и коментарите на екс шефа на МВР. „Темата „Борислав Гуцанов” сме изчистили в момента, в който делото е прекратено от прокуратурата”, коментира Цветанов в сряда и обобщи, че пред ЕСПЧ България няма адекватна защита. Гуцанов е първият, арестуван по времето на ГЕРБ, чието дело е пропаднало, осъдил страната ни в Страсбург.\СД

Последно променена в Четвъртък, 17 Октомври 2013 12:01
Влезте, за да коментирате