Скандални искания на Вселенския патриарх унизиха българската църква

Четвъртък, 17 Октомври 2013 14:11 Публикувана в У нас Прочетена 2874 пъти
Скандални искания на Вселенския патриарх унизиха българската църква Снимка: Българската патриаршия.

Скандални искания, унизителни за Българската православна църква и българската история,  е отправил Вселенският патриарх Вартоломей към българския Неофит по време на първата му визита в Истанбул. Докладна записка на българската делегация разкрива претенции на Вселенския патриарх, на които нашите духовници позорно не отговорили.

Докладната изнесе Горан Благоев в предаването по БНТ „Вяра и общество”. Вартоломей настоял в храмовете по българското Черноморие да се служи по веднъж месечно на гръцки език. Той съобщил огорчен, че поставил въпроса и на покойния патриарх Максим, но светиня му отговорил, че няма нужда. Вартоломей припомнил, че сам той дал подобно разрешение за българи на островите Крит и Родос. Според него двете църкви трябва да действат на равни начала.


Вселенският патриарх бил възмутен и от издигането на паметник в чест на първия български екзарх Антим I в Одрин. Това станало без негово знание и той настоял паметникът да бъде разрушен. Недопустимо било според него в пределите на патриаршията да съществува паметник на духовник, който е разрушил каноничните връзки между двете църкви.  Българските духовници му отговорили, че този паметник е бил поставен нито с благословението, нито със знанието на Българската православна църква, а от Сдружението на тракийските българи.


Вартоломей настоял изрично също да се върнат от българската държава реликвите, които били иззети от българската армия по време на Първата световна война в Турция. 


Събеседниците в предаването уточниха, че не за пръв път Вартоломей поставя скандални условия на Българската църква.

 

Историкът Божидар Димитров припомни, че с Договора Моллов-Кафандарис през 1928 г. фигурира условие, че отпадат всякакви претенции към населението между двете страни – в България гърците стават гръцки граждани и реципрочно – българи нямат право на такъв статут в Гърция. 


Схизмата всъщност е била обявена от Вселенския патриарх, когато българите въстанали за своя собствена църква. Проблемът е бил решен през 1945 г., когато е било извършено съслужение от свещеници от двете църкви.

Оказва се също, че българските духовници са се отрекли прибързано от паметника на Антим Първи, тъй като митрополит Дометиан преди да бъде той построен, го е благословил канонично.


Колкото до реликвите, той припомни, че по време на Първата световна война България и Турция са били съюзници и армията всъщност е спасила реликвите. Лично Богдан Филов като директор на Историческия музей е помолил военачалниците да ги приберат, защото са попаднали на фронтовата линия.


Докладната записка е предназначена за обсъждане от Светия синод, който засега пази пълно мълчание. Излезе само информация за подаръците от патриарх Неофит, между които розово масло, както и за пищното посрещане и лукса, в който Вселенската патриаршия окъпала българските духовници. Посещението им беше преди близо месец, но решение все още няма. Няма и информация условията на Вартоломей да са били обсъждани.

Последно променена в Четвъртък, 17 Октомври 2013 14:57
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

1 коментар

  • Връзка на коментара Иван Цветанов Петък, 01 Ноември 2013 07:14 публикуван от Иван Цветанов

    Здравейте,редно е да се изчака отговора на СИНОДА.Не вярвам ,те да не си спомнят случая с Патриарх Евтимий-Търновски.Поздрави.

Влезте, за да коментирате