Трима студенти с транспарант "Не ви ли е срам?" в парламента

Петък, 18 Октомври 2013 21:00 Публикувана в У нас Прочетена 974 пъти
Снимка: "Сега". Снимка: "Сега".

На фона на днешните баталии между Атака и ГЕРБ трима студенти от Софийския университет "Св. Климент Охридски” разпънаха два транспаранта с надпис: "Студентите питат: Не ви ли е срам?" Транспарантът престоя няколко минути на балкона за посетители, след което квесторитеги изведоха. Тримата младежи заведени в кабинета на парламентарния председател Михаил Миков, който ги покани на кафе. На излизане те обаче отново казаха, че искат оставка: "Той ни обясни неговата позиция, ние обяснихме нашата позиция. Позициите не се срещнаха”. По думите им Михаил Миков се е съгласил с тях, че институцията на Народното събрание няма голяма подкрепа.

Младежите се влезли с разрешение в сградата на Народното събрание след като са дали заявка за гражданско посещение. "Ние сме студенти от Софийския университет. Представляваме себе си. Нямаме организация, не сме част от партийни или неправителствени структури. Дойдохме тук, без някой да ни е казал, без някой да ни е платил. Правим го, защото смятаме, че е правилно като граждани да изразим позиция по всякакъв начин, без да нагрубяваме другите или да нарушаваме тяхното лично пространство. Вдигнахме плакатите, прибрахме ги”, каза Ивайло Динев, който учи "Културна антропология". Ангел Златков следва "Минало и съвременност на Югоизточна Европа", а Румен Стоев е студент по право.


"Дойдохме заради това, което се случва в последните години, не само сега. Обстановката в момента е реакция на последните години управление на всички партии. Въпросът беше зададен към всички депутати в сградата: "Не ви ли е срам от българския народ?”. Не работят в интерес на хората, а в други интереси – частни, партийни, олигархични”, каза Ивайло Динев.


"Протестирали сме и срещу Бойко Борисов, и срещу предишното управление. Въпросът е, че когато излизат хора – дали 1000 или 100 000, трябва да има чуваемост. Когато някой сгреши, трябва да си признае грешката и да си подаде оставката. Изборът на Делян Пеевски не е ли избор, който по всякакъв начин делегитимира институцията ДАНС? Нови избори не означава да изберем същите или да се появят нови, а означава, че тези си признават грешката и са готови да се явят отново на избори. Искаме морал – хора, които са честни, принципни”, заяви Ивайло Динев.

Младежите се заканиха отново да разпънат плакат в парламента. На него щяло да пише: "Политиците – на общежитие”. Общежитието е направено като затворническа килия. Отношението там е, общо взето, като в затвор”, коментира Ивайло Динев. \СД

Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате