Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за Пеевски

Петък, 18 Октомври 2013 21:20 Публикувана в У нас Прочетена 953 пъти

Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за ПеевскиПрезидентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд (КС) по казуса "Делян Пеевски" вероятно следващата седмица.Тогава ще бъдат обявени и мотивите на искането до съда,  съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Миналия петък Реформаторският блок поиска президентът отново да сезира Конституционния съд след прехвърлянето на случая в парламента. Реформаторите заявиха, че са твърдо убедени, че Пеевски не може да се върне на депутатския си пост, след като вече е бил шеф на ДАНС. Формацията настоя за обявяване на противоконституционно второто решение на парламента за отмяна на избора на Пеевски.

 

На 8 октомври Конституционният съд официално реши, че Делян Пеевски остава депутат.В становището на съдиите, публикувано на сайта на КС, се казва, че съдът "отхвърля искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”. Решението е окончателно и влиза в сила от днес – 8 октомври 2013 г."

 

Искането на народните представители не получи изискуемата подкрепа на повече от половината(най-малко 7 гласа) от всички съдии в Конституционния съд, поради което беше отхвърлено, пише още в становището. Шестима конституционни съдии (Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев) са определили искането като неоснователно, петима (Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов) - като основателно, а един съдия (Цанка Цанкова) - като недопустимо.

 

Така мнозинство няма и Пеевски остава народен представител от ДПС, все едно че не е имало питане до КС.

 

Съдебният спор бе породен от товау че Пеевски беше избран за председател на ДАНС, но в парламента не беше гласувано освобождаването му като депутат.Затова в края на юни от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител.\СД

Последно променена в Петък, 18 Октомври 2013 21:25
Влезте, за да коментирате