Печат на тази страница

Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за Пеевски

Петък, 18 Октомври 2013 21:20 Публикувана в У нас Прочетена 854 пъти
Оценете
(1 глас)

Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за ПеевскиПрезидентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд (КС) по казуса "Делян Пеевски" вероятно следващата седмица.Тогава ще бъдат обявени и мотивите на искането до съда,  съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Миналия петък Реформаторският блок поиска президентът отново да сезира Конституционния съд след прехвърлянето на случая в парламента. Реформаторите заявиха, че са твърдо убедени, че Пеевски не може да се върне на депутатския си пост, след като вече е бил шеф на ДАНС. Формацията настоя за обявяване на противоконституционно второто решение на парламента за отмяна на избора на Пеевски.

 

На 8 октомври Конституционният съд официално реши, че Делян Пеевски остава депутат.В становището на съдиите, публикувано на сайта на КС, се казва, че съдът "отхвърля искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител Делян Славчев Пеевски, избран с листата на Движението за права и свободи в 13-ти многомандатен избирателен район, на основание несъвместимост на положението му на народен представител с изпълнявана друга държавна служба – председател на Държавна агенция „Национална сигурност”. Решението е окончателно и влиза в сила от днес – 8 октомври 2013 г."

 

Искането на народните представители не получи изискуемата подкрепа на повече от половината(най-малко 7 гласа) от всички съдии в Конституционния съд, поради което беше отхвърлено, пише още в становището. Шестима конституционни съдии (Димитър Токушев, Пламен Киров, Красен Стойчев, Стефка Стоева, Борис Велчев и Гроздан Илиев) са определили искането като неоснователно, петима (Благовест Пунев, Румен Ненков, Кети Маркова, Георги Ангелов и Анастас Анастасов) - като основателно, а един съдия (Цанка Цанкова) - като недопустимо.

 

Така мнозинство няма и Пеевски остава народен представител от ДПС, все едно че не е имало питане до КС.

 

Съдебният спор бе породен от товау че Пеевски беше избран за председател на ДАНС, но в парламента не беше гласувано освобождаването му като депутат.Затова в края на юни от ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на Делян Пеевски като народен представител.\СД

Последно променена в Петък, 18 Октомври 2013 21:25
Влезте, за да коментирате