ДПС дава отпор на БСП и Атака за поправка на Закона за досиетата

Събота, 19 Октомври 2013 11:00 Публикувана в У нас Прочетена 933 пъти

БСП и "Атака" срещнаха твърд отпор от ДПС в намерението да върнат чадъра върху кадри в разузнаването, които са били агенти на бившата Държавна сигурност, съобщи за „Свободен народ” източник от втората управляваща партия.  Информацията е била потвърдена пред "Дневник" и от председателя на парламентарната комисия по отбрана Янко Янков.

ДПС нямат интерес да променят закона, защото имената на техните хора от ДС отдавна са излезли в публичното пространство, коментира източникът на „Свободен народ он лайн”. БСП и Атака обаче се  опасяват, че ще лъснат досиетата на техни агенти. Според бившия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев целта е да се скрие тъмното минало на деец от Реформаторския блок, който е бил виден царист и министър в тройната коалиция.

ДПС има решение отпреди две седмици да не подкрепя промяната в пленарна зала, защото  като започне един процес, трябва да върви до края, казва Янков пред "Дневник". Политическото решение на ДПС обаче е дошло след гласуването на поправката във водещата комисия по вътрешна сигурност, където представителите на ДПС гласуваха "за".

Представителите на ДПС в парламентарната комисия за контрол на използването на специални разузнавателни средства (СРС)  гласуваха по-късно против поправката в закона за досиетата,  с която се връща параграф 12, защитаващ от разгласа имената на разузнавачите с минало в репресивния апарат на комунистическия режим.


Предложението за връщане на параграф 12 бе внесено в парламента от депутатите от БСП Младен Червеняков, Стефан Данаилов, Атанас Мерджанов, Таско Ерменков от БСП и от "Атака" Явор Нотев. Той предвижда да не се установява принадлежност към ДС за всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година.\СД

Последно променена в Събота, 19 Октомври 2013 11:09
Влезте, за да коментирате