Кунева обвини всички правителства за земята с изключение на царското

Неделя, 20 Октомври 2013 17:13 Публикувана в У нас Прочетена 774 пъти

Обвинявам всички български правителства от 2007 г. насам, че не направиха нищо, за да спре пазарът на земя да обслужва само и единствено олигарсите, заяви лидерът на партията Меглена Кунева на пресконференция в неделя.

Тя отбеляза, че бившият премиер Бойко Борисов и сегашният Пламен Орешарски изнасят манипулативни данни по темата.

Кунева не подмина и правителството на Иван Костов, но внимателно заобиколи споменаването на името му. Вместо него тя се прицели в Пламен Орешарски, който бе зам.-министър на финансовото министерство в кабинета „Костов”. Лидерът на ДБГ подчерта, че преговорите по тази глава бяха затворени през 2000г. и ако г-н Орешарски е искал, е можел да удължи преходните периоди.

Според нея, приказките за удължаване на забраната за продажба на земя на чужденци имат за цел да обслужат единствено интереса на големите собственици на земеделски фондове, които изкуствено поддържат ниски цени на пазара, взимат под аренда земя за жълти стотинки или я изкупуват на безценица от българските граждани.

„Истинските въпроси за земята са какво са направили няколко поредни правителства за малките собственици – взети ли са били мерки за опазване на реколтата, как се изкупува продукцията, има ли мир в българските села, или хората се заключват по домовете си и не смеят да излязат. Това са въпросите за българската земя, останалото е грозно лицемерие", коментира Кунева по повод предстоящо отпадане на забраната за продажба на земеделски площи на чужденци.

„Премиерът Орешарски би трябвало да знае добре как се е приемала тази глава при преговорите ни за членство в ЕС и тя се е водила от експерти на Министерството на финансите. Ако тогава той е имал други изчисления или възражения, би трябвало да ги е казал и да поиска по-дълъг преходен период”, заяви още първият български еврокомисар.

"На Бойко Борисов искам да напомня, че договорът за присъединяване беше подписан през 2005 г., когато той също беше част от управлението", отбеляза лидерът на ДБГ.

Кунева, която беше главен преговарящ по присъединяването на България към ЕС при управлението на Симеон Сакскобургготски, определи като проява на незнание твърденията на лидера на ГЕРБ, че преговорите са водени от БСП и ДПС.

Тя посочи, че ако премиерите са толкова загрижени за земята, са могли да използват престоя си във властта, за да създадат условия за пазара на земя, които да са в полза на гражданите.

Кунева заяви в Реформаторския блок, част от който е партията й ДБГ, че има ясно становище по отношение на бежанците. "Готова ли е България, има ли рефлекс по отношение на риска - отговорът ни е не. Не хвърлям изцяло вината на министър Цветлин Йовчев и правителството. Не сме готови за бежанците - нямаме обществено съзнание за тях, не можем да усвоим парите, които ни се дават за това. Получили сме милиони за ромския проблем и нищо не се е променило. Никаква мисъл няма, че освен изграждането на бараки има и други проблеми - образование, здравеопазване и др. Нямаме и организация на доброволчеството”, добави още тя.

Влезте, за да коментирате