Кирчо Киров: Властта подцени разузнаването и обрече медиците в Либия

Неделя, 20 Октомври 2013 19:05 Публикувана в У нас Прочетена 700 пъти

Националната разузнавателна служба беше оттеглена, не беше включена в работата по случая с българските медици. Това каза в интервю за предаването на Нова телевизия „Всяка неделя” Кирчо Киров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба.

Той заяви, че българското разузнаване не е сбъркало никъде по този случай и че именно то е дало първите информации за зараждащата се криза с тях.

Относно ролята на Сесилия Саркози в либийския случай, генерал Киров заяви, че му е трудно от дистанцията на времето да съди за ролята й, но изрази убеждение, че в случая тя е увенчала дългогодишния труд на много хора, на много организации, на много структури, в това число и на българското разузнаване.

„И ако не беше този дълъг труд, започнал от момента на арестуването на българските медици и завършил с тяхното освобождение, едва ли госпожа Саркози така безметежно и така победоносно щеше да успее да ги доведе в България.

Ние работехме дълго, упорито, смея да кажа и ефикасно. За съжаление на първите информации на българското разузнаване не беше обърнато достатъчно сериозно внимание. Оставам с убеждението, че изпълнителната власт в онзи период е подценила сериозността на случая.

Иначе, както постъпиха други сериозни и уважаващи себе си държави, повярваха на своите служби, голяма част от тези тежнения и тези мъки на нашите медици можеха да бъдат избегнати, ако те своевременно бяха изведени от страната”, каза още генерал Кирчо Киров.

Влезте, за да коментирате