„Галъп”: БСП води на ГЕРБ с 3%, ДПС се връща на трето място

Понеделник, 21 Октомври 2013 13:30 Публикувана в У нас Прочетена 1014 пъти
Страстите от лятото все още не са утихнали, смятат от "Галъп" Страстите от лятото все още не са утихнали, смятат от "Галъп"

Ако изборите са днес, 22,3% ще гласуват за БСП, а 19,2% за ГЕРБ. 41% от българите искат оставката на правителството на премиера Пламен Орешарски. Това показват данните от последното изследване на "Галъп интернешънъл", проведено между 3 и 10 октомври чрез пряко стандартизирано интервю по домовете сред 1013 пълнолетни българи в цялата страна. Вече четири поредни месеца се възпроизвежда сходна картина на обществените настроения, се констатира в изследването.

На трето място обаче отново се връща ДПС, която събира 0,3% повече от евентуална коалиция на партиите в Реформаторския блок. Доверието към реформаторите пада с половин процент, сочат данните на „Галъп".

Ето временната класация на политическите играчи в проценти:

БСП - 22.3

ГЕРБ - 19.2

ДПС - 6

Реф. блок - 5.7

НФСБ - 1.5

Атака - 1.4

Други - 2.7

Няма да гласувам - 41.2

Потенциалът на Реформаторския блок засега остава на нива от 5 - 6%. Подобни числа се получават при сумиране на резултатите на различните партии в блока в стандартния отворен въпрос от типа "Ако изборите се проведат сега...", както и при изричен въпрос за Реформаторския блок от типа "Бихте ли гласували за". Данните за новата формация, обаче, все още са хипотетични и отразяват потенциални нива.

Съперниците на националистическото поле - "Атака" и НФСБ събират почти равна подкрепа от около 1,5%.

Оставка на кабинета "Орешарски" искат 41% от запитаните, толкова са и против разпускането на правителството. Толкова е и процента на поддръжниците на антиправителствените протести. Малко повече обаче са против ДАНСwithme.

По-младите, както и хората с по-високи доходи и образование, са в по-голяма степен противници на кабинета, сочат данните. Готовност да участват в протестите заявяват цели 22% от анкетираните, което прави повече от милион българи. Доста по-висока неприязън хората изпитват към контрапротеста - 56%.

Половината от привържениците на ГЕРБ смятат, че партията им трябва да се коалира с Реформаторския блок, една пета са на обратното мнение, а една трета се колебаят. При привържениците на партиите от Реформаторския блок картината изглежда противоположна. Общи действия на Реформаторския блок и

ГЕРБ изглеждат по-желани при привържениците на ГЕРБ и по-нежелани при привържениците на Реформаторския блок.

Няма съществена динамика в доверието към основните личности, включително и към ръководителите на двете основни партии. Така се потвърждава наблюдението от миналия месец, за стабилизация в нивата на доверие и към Бойко Борисов, макар и при по-ниски стойности от преди. Рискът за подкрепата към Росен Плевнелиев продължава да стои. Благоприятни и през този месец изглеждат позициите и на Георги Първанов, Йорданка Фандъкова, Константин Пенчев.

Развитието на парламентарния дебат в последните седмици явно повлиява на доверието в парламента и то достига до нива от 15%, които помним по време на предишния мандат или мандата на Тройната коалиция. Трябва да се изчакат данните от ноември, за да се види дали парламентът ще продължи към нива от 10% доверие, познати назад в годините.

Доверието в правителството е 30%, а недоверието - два пъти по-високо. Така подкрепата за правителството и през октомври напомня нивата в последните месеци на управлението на Борисов и в първите месеци на управлението на Тройната коалиция, т.е. благоприятните периоди за Тройната коалиция и неблагоприятните за Борисов.

1 коментар

  • Връзка на коментара Истина Понеделник, 21 Октомври 2013 14:55 публикуван от Истина

    Не мисля, че Реформаторският блок ще успее да влезе в политиката. Факт е, че Радан Кънев и Куневица непрекъснато се бутат по телевизиите, дават интервюта, пресконференции. Това е един от изпитаните начини да се промъкнат в живота на хората. Народът обаче не забравя какво са направили тези хора в миналото. Дори да си сменят името, дори да се сменят прическата, вътре в себе си, те си остават мръсни продажници.

Влезте, за да коментирате