Радан Кънев репликира Костов: Не ни интересува персоната Пеевски, а публичната му роля

Понеделник, 21 Октомври 2013 13:56 Публикувана в У нас Прочетена 857 пъти
Радан Кънев репликира Костов: Не ни интересува персоната Пеевски, а публичната му роля Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок не се интересува от персоналния образ на Делян Пеевски, а от публичната му роля. Това заяви в ефира на bTV председателят на ДСБ и един от лидерите на реформаторите Радан Кънев.

Коментарът му като своеобразна реплика дойде, след като в неделя предшественикът му на лидерския пост в тъмносинята партия Иван Костов обяви Делян Пеевски за „демонизиран” и препоръча на Реформаторския блок да не се занимава с конкретни персони.

Иван Костов припомни как самият той е бил „демонизиран” в продължение на доста години, което не е донесло на никого никакви дивиденти, а най-малкото на обществото. Думите на бившия лидер на ДСБ прозвучаха малко странно, след като се знае, че самият той многократно се е изказвал без никакви заобикалки за Доган, Първанов, Станишев и Сакскобургготски, мключително за Меглена Кунева, която е лидер на партията ДБГ, участваща  РБ.

„Имаме проблеми, които демонизираме”, потвърди и Радан Кънев, като подчерта, че Реформаторският блок се изправя „принципно” срещу мафията, нарушенията при обществените поръчки, злоупотребите с кредитополучатели и др.

„Пеевски ни интересува само заради публичната му роля – той е назначен изключително млад в ръководния орган на едно от най-важните предприятия в България – Пристанище Варна, назначен е за следовател въпреки липсата на достатъчна експертиза, поверен му е Държавният резерв, свързан е с монополизирането на цял отрасъл и то медиите”, изреди Радан Кънев.

Конституционният съд – отново сезиран?

След като преди десет дни от Реформаторския блок призоваха президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд по казуса с несъвместимостта на депутатската длъжност на Делян Пеевски, а преди два дни от прессекретариата на държавния глава потвърдиха намеренията му да поиска ново тълкуване на случая, днес Радан Кънев потвърди, че това по всяка вероятност ще стане през тази седмица.

Въпросът ще бъде „Може ли парламентът да отмени своя избор за председател на ДАНС?”. Кънев призна, че така „възроденият” депутат Пеевски може да се окаже още шеф на ДАНС. „В този случай той ще трябва да подаде оставка”, коментира лидерът на ДСБ.

Народният представител от ДПС се върна на депутатската банка на теория, но не и на практика, след като на 8 октомври Конституционният съд не успя да излезе с решение по казуса му. Решенията на КС се вземат с мнозинство от поне 7 гласа, а в този случай гласовете бяха разделени на 6 „за”, 5 „против” и едно особено мнение. „Гласуване в съотношение 6:5:1 в Конституционния съд винаги е при казуси с тежки политическо значение. При това личи ясно изборът по политически квоти”, коментира Радан Кънев.

Лидерът на ДСБ за пореден път подчерта, че Реформаторският блок не вижда бъдещ партньор в лицето на ГЕРБ. „Отношението към ГЕРБ е дълбоко персонализирано, а при нас отговорът винаги е принципен. Никой не се интересува от нашето отношение към ГЕРБ като цяло, а към отношението ни към лидерите Борисов и Цветанов”, подчерта Радан Кънев.

Изтъквайки, че „пред липсата на закон всички са равни”, той подчерта, че според членовете на Реформаторския блок икономическият растеж е невъзможен без правна защита и равенство пред закона на банки и кредитополучатели, работодатели и служители.

Въпреки социологическите прогнози за влизане на Реформаторския блок в следващия парламент, изследванията са категорични, че дясното обединение няма да бъде първа политическа сила. В коментар на това разпределение Радан Кънев категорично отхвърли идеята от обединение с ГЕРБ, както и евентуална роля на блока, подобна на тази на „Атака” в 42-то Народно събрание.

„Атака” просто излъга избирателите си - те нямат ключова роля в управлението, нито едно тяхно обещание не влезе в програмата на правителството”, подчерта лидерът на ДСБ.

По думите му най-важни са бъдещите промени в правосъдната система на България. „Да вярваме, че БСП може да се промени след 120-годишна история, е несериозно, ДПС все повече затъва в образа си на мафиотска партия. Те са доказали, че пазят статуквото. ГЕРБ до голяма степен също запази статуквото, а Цветан Цветанов се превърна в олицетворение на това. В момента няма партия, която да показва готовност за реформа в правосъдието”, обясни Кънев.

В коментар на присъствието си на лекцията на Иван Костов в Нов български университет той подчерта, че има огромна разлика между научна дейност и политическо събитие, и пожела на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ако един ден изнесе лекция пред студентите в Академията на МВР, тя да бъде посетена от политици от различни партии, които да искат да чуят идеите му.

1 коментар

  • Връзка на коментара Яни Понеделник, 21 Октомври 2013 15:29 публикуван от Яни

    Радан Кънев е марионетка на Иван Костов. Всички в този Реаниматорски блок са нищо повече от кукли на конци на по-големите "батковци" като Цветелина Бориславова, Иво Прокопиев и компания......

Влезте, за да коментирате