Печат на тази страница

Правителството е в стрес от кризата с бежанците

Понеделник, 21 Октомври 2013 16:59 Публикувана в У нас Прочетена 694 пъти
Оценете
(1 глас)

Затвори за бежанци, изпращането им в други държави, експулисиране на нелегални имигранти и засилени мерки по границите, включително готовност в охраната им да се включи армията.

Това са част от стъпките за овладяване на бежанската криза, които правителството набеляза на извънредното си заседание в понеделник, на фона на засилваща се обществена истерия и протести в различни краища на страната срещу настаняване на бежанци.

Най-новата идея на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев е да се изградят центрове за настаняване на бежанци от закрит тип, в които да се настаняват получилите статут на бежанец или очакващи такъв, за които е преценено, че са рискови - хора с криминални прояви, без средства и други. Настанените в тези центрове няма да могат да ги напускат свободно.

От думите на Йовчев стана ясно, че идеята тепърва ще се дообмисля. Не бе уточнено кой точно и по-какви критерии ще преценява кои бежанци са рискови и какъв точно ще бъде правният им статут. Не е ясно и колко средства ще трябват за издръжката на подобни центрове.

Според Йовчев възможността за изграждането на подобни места за настаняване от закрит тип е регламентирана от Директива 2013/33 за стандартите за международна защита.

"Ще се сблъскаме с тежки проблеми. Ако не успеем да управляваме достатъчно устойчиво потока от бежанци и да решаваме проблемите, рискуваме да настъпи хуманитарна криза, която може да повлияе във всички обществени области", заяви вътрешният министър след извънредно правителствено заседание.

Освен възможна хуманитарна катастрофа, другите основни рискове според него са влизането на хора, свързани с терористични организации или с организираната престъпност; здравни и социални рискове, които включват напрежение с местните хора и нетърпимост; ксенофобия; натоварване на социалните ни системи и други. Според очакванията на правителството сирийската криза ще продължи с години, като има съществени рискове тя да се пренесе в съседни на Сирия страни с много бежанци, които да се пренасочат към България.

Йовчев обясни, че правителството предвижда и експулсиране на нелегалните имигранти, влезли без разрешение за постоянно или временно пребиваване.

В момента у нас има значителен брой нелегални имигранти от страни без военни действия.

Йовчев припомни, че вече е поискана помощ от Европа за приемане на част от бежанците. Освен това е оптимизирана и процедурата за получаване на бежански статут, като сега тя изисква по-малко от месец.

След получаването на статут бежанците вече могат да пътуват свободно извън България.

Йовчев съобщи още, че до края на седмицата очаква Брюксел да обяви размера на финансовата помощ за България. Правителството е заявило необходимост от 6 млн. евро и очаква те да бъдат отпуснати. Освен това България ще иска от ЕС и приемането на единна европейска политика за бежанците.

Очаква се и финансова помощ от отделни европейски държави, като Великобритания, Австрия и Чехия вече са заявили готовност да окажат такава.

Преди ден еврокомисарят по бедствия и справяне с кризи Кристалина Георгиева съобщи, че Европейската комисия вече е одобрила помощ за България, но има безпокойства как ще бъдат усвоени парите, тъй като 15 млн. евро, предвидени за охрана на границите, не са били използвани по предназначение.

Влезте, за да коментирате