Петър Москов поиска демонтаж на модела „Пеевски”

Вторник, 22 Октомври 2013 11:06 Публикувана в У нас Прочетена 807 пъти

Реформаторският блок настоява моделът „Пеевски” да бъде изкоренен от държавата и обществения живот, личността Пеевски е второстепенна. Това заяви зам.-председателят на ДСБ Петър Москов в ефира на бTV.

Москов е вторият след Радан Кънев от ръководството на ДСБ, който се опита да разясни и донякъде да смекчи изявлението на бившия партиен лидер Иван Костов, който нарече Пеевски „демонизиран” и сериозно разтревожи и обърка част от своите последователи.

Костов се обърна в понеделник задочно към Реформаторския блок от екрана и ги посъветва да не демонизират Делян Пеевски, а също така да отговорят на въпроса за отношението си към ГЕРБ, тъй като хората се интересували, а нямало достатъчно яснота. Последва потвърждение на настоящия председател Радан Кънев, че Реформаторския блок „не се интересува от персоната, а от проблема „Пеевски”, а с ГЕРБ няма да има контакт.

„Пеевски е съобщение, че има недосегаем елит, който си има банка, медии, парламент, прокурори, очевидно и Конституционен съд и няма да позволи демокрацията да се развива на легитимни основания като избори”, посочи още Петър Москов.

„Искаме да демонтираме модела „Пеевски” от властта и да го махнем от живота си”, категоричен бе Петър Москов, според когото депутатът от ДПС, заедно с провалената номинация за конституционен съдия Венета Марковска, са част от „повтаряща се матрица, която трябва да бъде извадена, защото в противен случай пред българското общество се оформя избора между бедност или емиграция.

Москов коментира и повторното сезиране на Конституционния съд по казуса „Пеевски” от страна на президента Росен Плевнелиев след призив от страна на Реформаторския блок. От обединението обаче настояват за тълкуване на въпроса „Може ли парламентът да отмени своя избор за председател на ДАНС?”.

„Единствено президентът намери сили да внесе това искане. В Конституцията е забранено парламентът да отменя решението си за назначаване на висш държавен чиновник. Има друго решение на КС, според което мандатността е охрана на демокрацията. КС казва, че мандатът е неприкосновен”, подчерта Петър Москов.

Според него обаче, въпреки неоспоримата компетентност на конституционните съдии, липсата на решение по казуса, която на практика „възроди” Делян Пеевски като депутат, означава „зависимост от мафията и олигархията, независимо колко коректно е зададен въпроса от страна на ГЕРБ”.

Влезте, за да коментирате