“Атака” и ГЕРБ заедно в спора за продажбата на земя на чужденци

Вторник, 22 Октомври 2013 15:04 Публикувана в У нас Прочетена 813 пъти

"Атака" и ГЕРБ се обединиха около тезата да се удължи забраната за продажба на земеделска земя на чужденци от 2014 г. Депутатите обсъждат искането на "Атака", която е вносител на законопроекта.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че ниската стойност на земеделската земя е основен мотив за искането им.

„Над 10 пъти по-евтина е българската земя от средноевропейската. За периода от 2012-2013 средната цена е 440 лв. за декар или приблизително 220 евро за декар. Цената на българската земя е една от най-ниските в ЕС, докато цената на декар тук е 220 евро, то в Северна Ирландия средната цена е 2400 евро, в Холандия е 2930 евро, Италия – 1430 евро, Белгия – 1705 евро”, аргументира се от парламентарната трибуна Сидеров.

По думите му страната ни има 37 милиона декара земеделска земя, които струват 16 280 000 000 лв. - това било около 12 пъти по-малко от стойността на Facebook - 100 млрд. евро, предаде БГНЕС.

Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, която миналата седмица се изпокара със Сидеров, обясни, че трябва да се предприеме всичко възможно да се удължи срокът за забрана на продажбата. Тя цитира допитване, че 70% от българите искат тази забрана да продължи.

"Мотив за искането за удължаване на мораториума е недостигнат жизнен стандарт на българина към средноевропейския", обясни Караянчева.

„С днешното решение може чувствително да се вдигне доверието на хората към парламента, защото ще е видно, че сме загърбили различията. В петък се скарахме с г-жа Караянчева, но днес аз я поздравявам за подкрепата за мораториума”, коментира Сидеров.

Депутатът от БСП Антон Кутев обаче призова ГЕРБ първо да наложат мораториума в тяхната парламентарна група. Той коментира информацията, че депутатът от ГЕРБ Стефан Господинов е продал 10 дка земя на офшорна фирма:

"Тази сделка е за 750 000 евро, това е 75 000 евро на декар продажба земя на чужденци".

Господинов заяви, че тази информация не е вярна и ще съди Кутев за клевета.

Янаки Стоилов от БСП попита депутатите от ГЕРБ къде са били, когато са се създали законодателни предпоставки за раздробяване на земята.

Той добави, че мораториумът е неизпълним, защото трябва да се преговаря с всички страни-членки на ЕС.

По думите му дори и да се започнат преговори, до края на годината нищо няма да се постигне.

"Ако навлезем в разговори за предоговаряне на условията на реципрочна основа, но по друга тема,  може да се постави въпрос за пазара на труда и недопускане на български граждани до пазара на труда в някои европейски страни", обясни Стоилов.

Той критикува, че не може да искаме всички институции да са най-големите патриоти, а всеки български гражданин да мисли за собствения си джоб.

В реплика към "Атака" Стоилов заяви, че Левски и Ботев са се борили за свободата и независимостта на България, а не за придобиване на имущество.

на земеделска земя на чужденци.

“Ако навлезем в разговори за удължаване на мораториума пред България ще бъде поставен въпросът за това български граждани да не бъдат допускани свободно до работа в други страни от ЕС. Това ще бъде най-малкото, което част от тези страни ще изискват от нашата страна”, каза Стоилов.

Червеният депутат все пак подчерта, че въпросът е от изключително значение, предвид ниската покупателна способност на българите. Той обаче бе категоричен, че държавата не е собственик на земята в страната и няма как да въведе задължителна регулация по темата. Според него въпросът опира до съвестта на частните собственици.

“Не продавайте своята земя на чужденци и нито един декар няма да бъде продаден. Не може да искаме от българските институции да бъдат най-големите патриоти, а всеки български гражданин да мисли само за собствения си джоб”, призова Янаки Стоилов.

В парламента пристигна и земеделският министър Димитър Греков. В кулоарите той коментира, че българската земя не е интересна за чуждите инвеститори, защото е раздробена. Според него няма шанс България да договори по дипломатически път отделно с всяка от останалите страни членки на ЕС удължаване на мораториума. Греков напомни, че земите, отдадени под аренда, не могат да се продават, докато не изтече договорът за арендата.

Влезте, за да коментирате