Увеличават данъка "Москвич", храмовете няма да плащат такса "Смет"

Вторник, 22 Октомври 2013 20:01 Публикувана в У нас Прочетена 951 пъти

Парламентът реши на първо четене да се вдигне т.нар. данък "Москвич" - за старите автомобили, а храмовете да се освободят от такса "смет". Отпадат данъчните преференции за автомобили с катализатор - тези, произведени преди 2000 г.  Данъкът се плащаше с 50% отстъпка, а сега ще се вдигне с  20% до 50%, предаде БНР.

 Причината за промяната е, че липсва възможност да се докаже действащ катализатор за всеки автомобил. Досега собствениците трябваше да подават декларация, че имат монтиран катализатор и след това да ползват отстъпка.  На притежателите на коли, съответстващи на стандарта Евро 3 и 4 ще се налага отстъпка от данъка в размер на 30% вместо 50%, както е в момента. 
С 50% облекчение ще се ползват само колите, които отговарят на стандартите Евро 5 и Евро 6, тоест най-скъпите. 

Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС) призова между първо и второ четене да се потърси възможност да не се вдига данъкът на хората, които имат по-стар автомобил, съобщи БГНЕС. "Не смятаме, че ако отпадне преференцията, някои от хората, които я ползват, ще отиде и ще си купи по-нова кола. Екологичната преференция не е работеща", коментира Цонев. 


С промените в закона храмовете, молитвени домове и манастири на всички регистрирани вероизповедания се освобождават от такса "смет", от данък върху недвижимите имоти и с данък при придобиване на имущества. Както е известно, Йордан Цонев е ревностен богомолец, който всяка седмица се иповядва в катедралния храм „Свети Александър Невски”.


В закона е предвидено още от 2015 г. да отпадне възможността общините да събират такса за битови отпадъци в размер, определен на база данъчната оценка на недвижимите имоти, тяхната балансова стойност или пазарната им цена. Предлага се промените в закона да влязат в сила от 1 януари 2015 година.\СД


Последно променена в Вторник, 22 Октомври 2013 20:09
Влезте, за да коментирате