Европарламентът включи българските банки в организираната престъпност, Илияна Йотова ги защити

Четвъртък, 24 Октомври 2013 16:40 Публикувана в У нас Прочетена 1251 пъти

Скандал се завихри в Европейския парламент заради българските банки. Холандският евродепутат Ауке Зийлстра заяви, че в България банките са сериозна част от организираната престъпност. Червената евродепутатка Илияна Йотова реагира остро: “Абсолютно е недопустимо да се хвърлят по този начин обвинения към българските банки. Не така се борим с престъпността - така се създава престъпност”, заяви тя. Това стана по време на дебата в Европейския парламент, посветен на финалния доклад на Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и изпирането на пари (CRIM) към ЕП.

Заместник-председателят на комисията Йотова изрази позицията, че организираната престъпност, корупцията и прането на пари струват стотици милиарди евро на Европейския съюз, а европейските граждани са най-големите губещи от данъчните измами и укриването на данъци.


Със създаването на CRIM Европейският парламент включи сред приоритетите си тази нелека битка, защото това представлява конкретна заплаха за сигурността и свободата на европейските граждани. Финалният доклад, чието гласуване ще бъде днес, изразява единството на политическите групи, че организираната престъпност е сериозен бич за Европейския съюз и за това е нужна единна европейска система и комплексен подход.


По време на дебата в Страсбург Сесилия Малстрьом - европейският комисар по вътрешните работи, изрази подкрепата си към финалния доклад на Специалната комисия. Комисията подкрепя създаването на Европейска прокуратура и приветства предвидените мерки в доклада против трафика на хора и киберпрестъпността. Малстрьом отбеляза също, че проблемът е не толкова в липсата на законодателство, колкото в липсата на антикорупционното му прилагане. 

 

Редактор: Светломира Димитрова

Последно променена в Четвъртък, 24 Октомври 2013 16:49
Влезте, за да коментирате