Случаят „Боевски”: Тежка криза в жанра "институции"

Петък, 25 Октомври 2013 08:47 Публикувана в У нас Прочетена 979 пъти

Посолството ни в Бразилия не е било уведомено предварително, че Боевски ще пътува за България, според посланик Чавдар Николов.

Никой от нашето Външно министерство не е бил информиран от бразилските власти за готвеното освобождаване на Боевски, твърдят от ведомството.

Тоталното информационно затъмнение по случая провокира критични реакции към външното министерство от страна на главния прокурор Сотир Цацаров и правосъдния министър Зинаида Златанова.

Дали тази удивителна неинформираност не е просто начин да не се говори по случая, питат се запознати с някои особености на дипломацията. Или е просто част от оная мърлявщина, която попречи на медиците ни в Либия спешно да бъдат върнати в страната, както много други държави направиха за своите поданици.

Версиите за неочакваното освобождаване на прославения ни щангист варират от специфики на бразилското право до споразумение на олимпиеца с прокуратурата.

От Външно заявиха, че съгласно бразилската съдебна система решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия, потвърждава се от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция.

„Съгласно бразилската съдебна система, решения за експулсиране от страната се вземат за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици.

Решението се взема от министъра на правосъдието на Бразилия, потвърждава се от федерален съдия по експулсирането и от федералната полиция", съобщиха от МВнР, след като часове наред от правосъдното министерство и прокуратурата се чудеха защо не са получили никакви предварителни данни за развоя на казуса "Боевски".

"Свободен човек съм, никога няма да се върна в Бразилия", коментира кратко прeд телевизионните камери щангистът, който стана обект на огромен интерес от страна на медиите и жилището му буквално бе обсадено от телевизионни екипи.

По думите му той е получил декрета за т.нар. "експолсао" още на 13 март. "Ако мислите, че имаме влияние върху бразилската прокуратура, много ме надценявате", каза Боевски, но не спомена конкретните мотиви за експулсирането.

По-късно стана ясно, че решението за освобождаването на Боевски е било публикувано на 14 март в Бразилия, а от посолството на Бразилия в София заявиха, че тяхното външно министерство е информирало още през април българското посолство.

Вчера главният прокурор Цацаров коментира, че от говорителя на МВнР разбрал, че документите са поискани преди три дни, което означавало, че преди три дни дипломатическите власти и консулските представители са разполагали с тази информация. „Дали те са ги предали навреме на МВнР и защо министерството не е казало на компетентните български власти, не е проблем, който е в моите правомощия, но ще потърся отговор защо това не е направено. Вчера пристигнах от чужбина и това беше първата новина, която научих", коментира той преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Много разочарована бе и правосъдният министър Златанова, че не знае нищо по темата. Тя  заяви, че другата седмица ще свика работна група с участието на колегата Кристиан Вигенин и главния прокурор, за да обсъдят „междуинституционален механизъм” за действия в подобни случаи.

"Във всички случаи, отнасящи се до български граждани зад граница, консулските ни служби оказват нужното съдействие. Българската страна не е била предварително уведомена от бразилските власти за готвеното освобождаване на г-н Гълъбин Боевски. Към момента посолството на Република България в Бразилия събира необходимата допълнителна информация по случая", прехвърлиха топката от МВнР.

Временният паспорт на Боевски е бил издаден на 11 октомври по негово искане, за да може да работи, докато изтърпи 9-годишната си присъда.

Любопитното е, че въпросният временен паспорт се издава от МВР и още тогава вътрешното ведомство е разбрало за желанието на Боевски. Техният ангажимент обаче бил само да сверят данните, за да установят, че това действително е Боевски, а не да уведомяват за случая останалите институции, коментират от ведомството пред „Медиапул”.

Някои предполагат, че Боевски е сключил извънсъдебно споразумение в бразилския съд, тоест признаел е вина. Други са убедени, че футболът е изместил всичко останало и в момента тече „разчистване” на площадката.

Гълъбин Боевски беше арестуван преди две години на летището в бразилския град Сао Паулу, като в двойното дъно на куфара му бяха открити 9 кг кокаин. Той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор, като присъдата беше потвърдена на втора инстанция и се чакаше окончателното решение на Върховния съд на Бразилия. При пристигането си на летището в София в сряда той случайно бе заснет от камера на БНТ. Иначе можеше да се прибере вкъщи и освен приятелите му никой да не разбере, че огромният медиен скандал е завършил с хепиенд.

Каквито и да са причините обаче за освобождаването на Боевски, те показаха тежка криза в българските институции, липса на комуникация и безхаберие за сънародниците ни в чужбина.

В този ред на мисли няма да е никак чудно, ако братя Галеви случайно бъдат засечени да си пият уискито в някоя закътана кръчма.

Последно променена в Понеделник, 17 Ноември 2014 18:10
Влезте, за да коментирате