140 преподаватели от СУ подкрепиха протестиращите студенти (обновена)

Окупацията на университета става безсрочна
Петък, 25 Октомври 2013 12:11 Публикувана в У нас Прочетена 1642 пъти
Окупацията във философския факултет на СУ Окупацията във философския факултет на СУ Снимка: Медиапул

140 преподаватели вече са подкрепили студентския протест чрез организираната вчера подписка.
Първи в списъка е проф. Калин Янакиев - един от поканените от студентите гост-лектори в окупираната зала 272 на Ректората на Софийския университет.
Проф. Георги Близнашки, проф. Стилиян Йотов, проф. Олег Георгиев, проф. Майя Грекова, проф. Владимир Лазаров, доц. Петя Кабакчиева, проф. Албена Хранова, доц. Михаил Груев, доц. Емилия Дворянова, доц. Светлана Божилова са само част от имената, застанали зад исканията на студентите за принципност в управлението и оставка на кабинета.
Близо 500 души пък са се присъединили към онлайн подписката в подкрепа на студентския протест в ранния следобед днес.
Студентската окупация продължава трети ден.
Преподавателите от Софийския университет официално подкрепиха исканията на протестиращите студенти, като още вчера над 50 от тях  лично връчиха списъка на техни представители.

Ръководството на университета пък публикува своята позиция на сайта на ВУЗ-а.

"Действията на студентите са естествена реакция на нелицеприятните събития през последните месеци и очевидната липса на морал в политическия живот. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят гражданската си позиция. Това обаче, че я упражняват в сградите на Университета, ни създава определени затруднения. Още повече че много студенти желаят и имат право да посещават редовно лекциите си. Ръководството реагира своевременно и осигури нормалното протичане на учебните занятия в други учебни зали."

Студентската окупация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" няма да приключи днес, а ще продължи безсрочно. Това съобщи пред bTV студентът Борис Рангелов от Зала 13 на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) след среща в Ректората, на която е била обсъдено развитието на акцията в петъчния ден.

Той съобщи още, че малко след 22 часа в четвъртък преподавателите Калин Янакиев и Цочо Бояджиев са занесли на студентите, окупирали най-голямата аудитория в Ректората - 272-ра, списък с подписите на 30 техни колеги, които изразяват подкрепата си към протеста. В петък сутринта към тях се присъединиха още над двайсет души.

Днес програмата на #occupySU продължава с лекция на Борислав Гаврилов от Исторически факултет.

"Искаме това правителство, или което и да е друго, което управлява, да не играе задкулисни игри и да не назначава хора, които обслужват олигархични интереси", посочи един от окупаторите във ФЖМК.

"Искаме прозрачност и отговорност - това са само малка част от приоритетите, максимална честност към обществото", допълни студентка.

Възможна е дори окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", заяви студент по БНР. От окупираната трети ден 272-ра зала на Ректората са спуснати транспaранти с надписи: "Моралът не е порок" и "Политиците на общежитие".

Дойдоха и студенти от Националната художествена академия.

Окупацията на най-голямата аудитория в СУ започна в сряда с искане премиерът Пламен Орешарски под клетва да заяви кой е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Първоначално тя трябваше завърши в петък, но в четвъртък се взе решение протестът да продължи, докато не бъдат изпълнени исканията на студентите.

Студентите са поканили председателя на Конституционния съд Димитър Токушев на разговор.

"Всички заедно ще попитаме "Кой?", защото онези малки смели хора там вярват, че въпросите им са важни, въпреки че цялата държавна машина и придворните й медии се опитват да им обяснят, че няма никакво значение не само кой, но и защо", се призовава в социалната мрежа.

Две вечери протестът срещу правителството също стига до под прозорците на 272-ра аудитория в знак на солидарност с исканията на младите хора. В четвъртък Реформаторският блок пък организира протест срещу удължаването на мораториума за забрана продажбата на земя на чужденци.

 

Редактор: Рени Нешкова

Последно променена в Понеделник, 17 Ноември 2014 18:09
Влезте, за да коментирате