Цацаров най-сетне поиска имунитета на Станишев

Петък, 25 Октомври 2013 17:35 Публикувана в У нас Прочетена 779 пъти

Главният прокурор Сотир Цацаров внсе днес искане в деловодството на Народното събрание за снемане имунитета на Сергей Станишев по негова молба. Желанието на Станишев е срещу него да се възбуди наказателно преследване, за да докаже той своята невинност.

Причината е обвинението, според което в качеството си на министър-председател в мандата на Тройната коалиция настоящият лидер на БСП е "загубил седем документа с информация, представляваща държавна тайна".

Досега е установено, че посочените седем документа г-н Станишев е загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях) "чрез неупражняване на грижи относно съхранението, предаването и движението на документите, съгласно правилата за работа с класифицирана информация на администрацията на МС".

Станишев се възползва от една от последните промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с която управляващото мнозинство в парламента отмени поправка, станала популярна като "вечния обвиняем".

Става дума за текст в кодекса, приет по време на кабинета "Борисов", който отмени правото на обвиняемите да искат от прокуратурата делата им да бъдат вкарани в съда или прекратени след изтичане на две години от образуването им.

Разследването срещу Станишев започна на 27 май 2010 г., след като настоящият основен подсъдим по делото "Октопод" Алексей Петров предаде секретен доклад на тогавашния премиер Бойко Борисов, който го похвали, че е "лоялен гражданин".

Докладът беше адресиран до Сергей Станишев и озаглавен "За някои деструктивни лица и кръгове в кабинета "Станишев". Впоследствие се разбра, че общо седем секретни доклада са изчезнали от деловодството на Министерския съвет – три на ДАНС, два на МВР, един от Министерството на отбраната и един от НАТО.

 

Редактор: Рени Нешкова

 

 

Последно променена в Петък, 25 Октомври 2013 17:49
Влезте, за да коментирате