Сагата с полицаите и приятеля на Венета Марковска завърши

Събота, 26 Октомври 2013 12:54 Публикувана в У нас Прочетена 1021 пъти
Венета Марковска в момент, когато разбира, че не може да положи клетва като конституционен съдия заради бламиране на избора от президента Венета Марковска в момент, когато разбира, че не може да положи клетва като конституционен съдия заради бламиране на избора от президента Източник: 24 часа

Оправдателната присъда на полицаите, обвинени в злоупотреба с власт при арестуването на приятеля на Венета Марковска, окончателно влиза в сила. Още по време на процеса пред Софийския районен съд прокуратурата обяви, че не поддържа обвинението срещу двамата служители на реда и няма да протестира оправдателната присъда.

Полицаите Лина Маркова и Борислав Серафимов бяха оправдани през юли тази година по обвинение в злоупотреба с власт и нанасяне на средна телесна повреда на приятеля на  Марковска - бизнесмена Георги Георгиев.

Историята с полицаите, Венета Марковска и Георги Георгиев се оказа повратна точка в кариерата на тогавашния заместник-председател на Върховния административен съд. Заради нейната намеса при разследването на инцидента тя не успя да стане конституционен съдия.

По делото се установи, че на 21 януари 2010 г. патрулиращите полицаи Серафимов и Маркова са спрели за проверка джип, в който се возел бизнесменът Георги Георгиев. Серафимов поискал от шофьора Петър Рангелов книжка и документи за колата, както и документите на пътниците – Георги Георгиев, Иван Поптодоров и Надя Кимова. Те започнали остър спор, когато Георгиев се легитимирал със значка и служебна карта на Върховния административен съд.

Полицаите се усъмнили, защото картата нямала печат, поискали все пак лична карта и Георгиев я представил. Според твърденията на полицаите приятелят на Марковска поискал от шофьора да запише номера на автомобила на униформените, размахал пръст към Лина Маркова и я напсувал.

Маркова била и със скъсана униформа, тъй като когато полицаите решили да задържат приятеля на Марковска, той започнал да буйства.

Проверка по случая започва веднага след ареста на Георгиев. Най-напред дисциплинарното производство, после предложение от инспектората на МВР да им бъде наложено най-тежкото наказание – дисциплинарно уволнение "за уронване престижа на МВР”, тъй като Георгиев е казал пред лекарите, че е бит от полицаи.

Публикации в Mediapool и “Капитал” предизвикват по-детайлна проверка на комисия по случая, която предлага понижение в ранг за една година, ако се признаят за виновни. Те отказват да признаят вина и следващото предложение пак е за уволнение. В крайна сметка заради обществения отзвук двамата са пощадени.

На Марковска й се налага да се оправдава две години по-късно, когато бе избрана с подкрепата на ГЕРБ и ДПС за конституционен съдия.

Скандалът доби заплашителни размери заради намесата на Европейската комисия, която в прав текст каза на България, че за такива позиции трябва да се избират хора с безупречна репутация. След намесата на президента Росен Плевнелиев влизането на Марковска в Конституционния съд бе спряно в последния момент.

 

Редактор: Рени Нешкова

Последно променена в Понеделник, 17 Ноември 2014 18:09
Влезте, за да коментирате