Втори ден окупация на СУ: 150 студенти пазят вратите отвътре

Събота, 26 Октомври 2013 19:44 Публикувана в У нас Прочетена 1025 пъти
Снощи 90 души са държали под контрол достъпа до сградата, тази нощ ще са 150 студенти по техни данни Снощи 90 души са държали под контрол достъпа до сградата, тази нощ ще са 150 студенти по техни данни Снимка: Булфото

Понеделник ще бъде неучебен ден за всички факултети на Софийския университет, съобщи ректорът проф. Иван Илчев. Той излезе да говори пред медиите в двора на висшето училище.

Академичният съвет е насрочен за понеделник в 14 часа, когато ще се реши какво да се прави.

Ректорът отговори на въпроса дали подкрепя или не протеста с оригинално виждане от света на изобразителното изкуство: “Вие виждате света като картина на Дюрер. Аз предпочитам да го виждам като картина на импресионист.”

Окупацията на най-старото висше училище започна снощи с декларация на студентите от пет точки, които публикувахме в петък. Стана ясно, че в сградата на университета са пренощували 90 души, които пазеха всички входове, заключени с вериги. Около 19 часа в събота студентите вътре са 150 по техни данни, тъй като никой външен човек не бе допуснат вътре.

Около 18.30 часа се чуха възгласи „Оставка”, свирки и вувузели на протестиращите от ДАНСwithme, които днес издигнаха лозунга „Окупирай Университета!”

Сред преподавателите е имало крайно недоволни от окупацията. Хора отвън казаха, че доц. Антонов ги е нарекъл „тояги”, защото не го пуснали да си вземе някакви документи.

В сградата днес бяха допуснати само студентите юристи, които се явяваха на изпит за прокурори.

Ректорът проф. Илчев е дал списък със служители от администрацията, които трябва да бъдат в университета, за да не се застраши работата му, а студентите са се съгласили да допускат лицата от списъка.

Декларацията на ръководството на СУ:

Ръководството на Софийския университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот и отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора и страната и незачитане на техните позиции. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение – форма на протест още от времето на Средновековието и утвърдена от мислители като Хенри Дейвид Торо.

В същото време окупационната форма на протест е едно крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на Университета – образователната и научната му дейност и нарушава правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес.

За обсъждане на създалата се ситуация Ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академическия съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа и с цел избягване на административен хаос обявява деня за неучебен.

Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.

Редактор: Рени Нешкова

Влезте, за да коментирате