Протестиращите студенти: Чакаме подкрепа в 18.00 часа

Неделя, 27 Октомври 2013 16:07 Публикувана в У нас Прочетена 999 пъти
Студентът по история в 4-ти курс Константин Голев. Снимка: Дарик. Студентът по история в 4-ти курс Константин Голев. Снимка: Дарик.

Студентите, окупирали в сградата на университета, в 14 ч отвориха вратата и излязоха навън под бурни аплодисменти. Представителят на окупаторите Константин Голев прикани всички техни близки, приятели и преподаватели да дойдат пред паметниците на братята Евлоги и христо Георгиеви в 18 часа днес, за да ги подкрепят. "Няма утре, има днес", категоричен бе Голев, който каза, че те са знаели за провокацията още снощи.

„Шайка хулигани беше водена от член на Народното събрание, а полицията не направи нищо. Очевидно е, че рано или късно ще бъдем изметени от тази сграда по един или друг начин”, алармира Голев. Той и колегите му получават непрекъснато храна от хора, които се тълпят в двора на Ректората, за да ги подкрепят. 


Тук съм, защото тези деца са двигателят на всичко това, което ще се случва след дни в България, заяви актьорът Христо Мутафчиев, председател на Съюза на артистите, който пристигна, за да даде подкрепата си към стачкуващите студенти. Без да уточни, той каза: "Много по-сериозни проблеми за правителството. Защото в крайна сметка хората на изкуството и младите хора, които са днешните студенти са съвестта на тази нация. И като будна съвест те човъркат непрекъснато. Няма да ги оставят за спят. Дебелокожието трябва да го риташ здраво на едно място, за да можеш да го пробиеш", категоричен бе Мутафчиев.
Той определи като провокация на БСП случилите се по-рано днес в двора на Ректората сблъсъци.  "От партията БСП са страхливци, всички до един и са се окупирали вътре в НС. Страхувайки се за собствения си комфорт, те изпращат собствените си деца да се карат със своите съученици. Това могат да направят", коментира още актьорът и добави: "Научих едно нещо през тези години, че свободата означава смелост и смелостта означава свобода. Апатията води до разграждане. Поради тази причина смелите хора са на дневен ред, тук се раждат лидерите на България, тук в този двора, а не в Народното събрание". 


Актьорът вече се е срещнал с тях. "Тук съм, за да ги подкрепя и да не се чувстват сами. Аз 90-а година съм правил същото и по този начин искам да мотивирам моя син, който също е студент, да направи същото. Казах им, че това, което правят те тук, окупацията на това свещено място е в отговор на окупацията на народните представители в Народното събрание. Фактът, че преди много години големи българи като Евлоги и Христо Георгиеви са дали от своите пари, за да построят този университет. Тези деца в момента защитават авторитета и на историята, на историческите ни личности - Стамболов, Захари Стоянов, Евлоги и Христо Георгиеви", категоричен бе Христо Мутафчиев. 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 28 Октомври 2013 11:23
Светломира Димитрова

Светломира Димитрова е дългогодишна журналистка в пресата, радиото и телевизията, която още в трудните месеци около 10 ноември сътрудничи на Радио “Свободна Европа” и на българската секция на Би Би Си, където продължава да работи до 2001 година.
Тя първа нарече БСП “столетницата”, но не е правила компромиси с нито една от останалите партии на власт. Изявява своята позиция в анализите си на страниците вестник „Демокрация”, “Дневник” и „Свободен народ”.
Завършила е френска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализирала е в Париж, Лил и Висбаден.

Влезте, за да коментирате