Появиха се „неспящи” студенти с политически обвинения срещу „ранобудните”

Понеделник, 28 Октомври 2013 08:50 Публикувана в У нас Прочетена 873 пъти

След като вчера не успя щурмът на СУ „Св.Климент Охридски” от неидентифицирани лица с неясна принадлежност към студентските среди, тази нощ се появи нова, „по-интелектуална” група, наричаща себе си "Неспящите студенти" и твърдяща, че първоначално е подкрепяла окупацията на СУ. Тя е разпространила тази нощ писмо до медиите, в което споделя разочарованието си от бързото обвързване на Ранобудните студенти с определени политически сили и кръгове и посочва кои са те позовавайки си на базата данни на правно-информационната система "Сиела".

Ето и пълния текст на писмото:

 

Обръщаме се към широката българска общественост заради случващите се събития в нашата мила Родина през последните няколко дни – визираме по-конкретно Окупацията на Ранобудните студенти, която започна на 23-ти октомври в 272-ра аудитория и вече завзе целия ни Университет.


Искаме предварително да поясним, че ние нямаме никакви политически, идеологически или каквито и да било други пристрастия или зависимости. Не сме платени, не изпълняваме политически, партийни, олигархични, мафиотски или някакви други интереси. Не сме и част от контрапротестиращите, които създадоха и най-вероятно ще продължат да създават неуредици в двора на Ректората. Ние сме българи – независими, горди, обичащи безрезервно България и желаещи да направят нещо за нея със своите ежедневни усилия и лишения.


Искаме да знаете, че ние първоначално подкрепихме окупационните действия на нашите колеги като символичен акт срещу решението на Конституционния съд по казуса „Пеевски“, олицетворяващо липсата на морал, съвест и справедливост в съдебната ни система и въобще в нашия общественополитически живот през последните двадесет и четири години, т.е недоволството срещу задкулисието и олигархията, които отровиха живота на поколения българи. 


Самите ние подкрепяме исканията на голяма част от българските гражданите за оставка на сегашния ни кабинет и продължаваме да участваме в протестите, които започнаха със скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС на 14-ти юни 2013 г. – един знаков акт на срастване между мафия и държава. Подкпрепихме протеста срещу професор Димитър Токушев и мотивите на първоначалната окупация, подкрепихме искането на ранобудните ни колеги за оставка на сегашното правителство, но мнението ни за тях коренно се промени, когато те излезнаха с декларация, в която вече заявяваха, че искат „възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори“ и „незабавното разпускане на 42-то Народно събрание“.


Имахме своите съмнения за нашите колеги-окупатори още в началото на акцията им, но окончателно се усъмнихме се в безкористността на действията им след въпросната декларация от 25-ти октомври, което ни накара да направим свое собствено разследване по случая. Пак повтаряме – това е една самостоятелна инициатива на едни радетели за истина и справедливост, а не някаква поръчка. Именно заради това наше разследване решихме да напишем това писмо – защото Истината е над всичко и тя винаги трябва да се търси, независимо колко труден и болезнен е пътят до нея.


Ние не се бунтуваме срещу академичната общност, всички преподаватели, колеги, интелектуалци и въобще граждани, които подкрепиха и продължават да подкрепят Ранобудните студенти, нито пък пишем това писмо, за да ги убеждаваме в нещо или за да пропагандираме някакви тези или лозунги – всеки има правото да подкрепя каквото иска, който иска и както иска. Вярваме, че голяма част от подкрепящите 


Ранобудните студенти са безкористни и искрени хора, но със сигурност някой от най-ранобудните окупатори бързо са ококорили очи пред хоризонта на личния интерес . Не искаме да всяваме смут, омраза, спекулации, интриги, разделение или нихилизъм в обществения ни живот – и без това те присъстват доста сериозно в него и нямат нужда от допълнителна подкрепа.
Нашето желание е да покажем на българската общественост каква е истината около тази окупация на Ранобудните студенти, защитавайки тезите си само единство с проверими и проверяеми факти, доказателства и аргументи – за да не кажат после някои, че сме конспиратори, лъжци и изпълнители на някакви поръчки. Защото ние, неспящите студенти, вярваме , че на България трябва да се служи честно и достойно, и няма да позволим нечисти и нечестни хора да се обявяват за говорители на нацията, да се правят на революционери, да си правят автореклама и да залъгват множество хора, заставайки зад някакви красиви клишета и патетични фрази. Защото Истината, уважаеми, Истината – тя е най-важната. И без нея забравете за някаква основна промяна в обществено-държавната ни цялост.


Нека сега да обърнем внимание на едни от първите личности, подкрепили окупацията на новите ни национални щурмоваци. Г-жа Милена Христова Стефанова – заметник-ректор по учебната дейност в Университета и преподавател във Философския факултет. Г-жа Стефанова е била в листите на СДС за община София, област София-град на местните избори през 2003 г. Тя участва още във Фондация „Институт за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа“, където си „партнира“ в управленското кресло със синята дама Надежда Михайлова и във Фондация „Сорос център за култутрни политики“, където е управител заедно с Георги Господинов и Нели Ангелова Огнянова. Все още ли си мислите, че ние сме консипратори и че това е някаква измишльотина, с която искаме да опропастим усилията на новите ни народни будители? Ако е така, то сега ще ви оровергаем.


Гореспоменатите Георги Господинов и Нели Ангелова Огнянова върло застанаха на страната на ранобудните поспаланковци. Известният ни писател бе един от първите интелектуалци, които подкрепиха окупационните дейтвия, а Нели Огнянова е преподавател в Университета, като беше запланувано тя да е една от първите, които да изнесат речи пред фанатизираните революционери – нещо, което по ред причини не се осъществи. Професор Огнянова и Георги Господинов си правят компания в Институт „Отворено общество“, където можем да видим да се подвизава и небезизвестната влиятелна българска дама Саша Безуханова. Професор Огнянова я срещаме и сред управителите на Фондация „Институт за евроатлантическа сигурност“, като забележете кои са нейни другарчета там – бившият ни премиер Иван Костов и Надежда Михайлова. Не станаха ли случайностите прекалено много? 


Ако питате Ранобудните студенти, те ще ви кажат, че всичко,което се пише против тях е невярно и конспиративно, отнасяйки се с ирония и сарказъм към обвиненията. Но окупаторите-юнаци никога няма да отговорят аргументирано на нападките, просто защото не могат да им отговорят подобаващо. И ние искахме да могат, ама , а де – май са недоспали , милите, а и явно провизиите им от народна любов вече са на привършване и те добре осъзнават това. А всички знаем, че иронията,самоиронията и сарказмът са безсилни пред истината, те по-скоро помагат да я преглътнеш по-лесно за себе си, като същевременно с това притъпиш критичната и аналитична мисъл на твоите запалянковци и насочиш недоброжелателите си в грешната посока на разсъждения и съмнения. Но това са подробности - нека ние, неспящите, да продължим с нашето изложение.


Обърнете внимание на професор Калин Янакиев. Той също бе един от първите преподаватели, които колегите-окупатори също предварително бяха решили да поканят за една пламенна реч насред новия Гюргевски революционен комитет – 272-ра аудитория. Неговото Слово се носеше от уста на уста, от медия на медия, и от фейсбук на фейсбук – една легедна, която ще живее вечно. Професор Янакиев е сред управителите на „Демокрация“ – Фондация с дейност в частна полза. Забележете обаче част от другите управители на фондацията – това са Александър Димов Божков (един от управителите на „Типинг пойнт“ на Иво Прокопиев), бившият ни премиер Филип Димитров, Екатерина Михайлова, Надежда Михайлова и Иван Костов . 


Искате ли да разберете повече за партийната принадлежнос т на многоуважания от нас оратор професор Янакиев ? Ако да – просто вижте снимката от сайта на ДСБ. Ех, може ли така да говорим непроверени неща? Нямаме срам! Шегуваме се естествено. При добро желание и воля всеки може да провери достоверността на нашите думи като се порови в интернет и прекара малко повече време в различните правно-информационни системи.


Между другото, нека да видим каква е позицията на Реформаторския блок за окупацията. Позицията е изразена във фейсбук. Лесно можете да забележите колко активни са реформаторите в своята страница в споделянето на информации, свързани с окупацията на ранобудните. Нека накрая да  обърнем внимание на една публикация на „Протестна мрежа“ в тяхната фейсбук страница. Споделено е състояние на Boris Rangelov. 

 

Редактор: Светломира Димитрова.

Последно променена в Понеделник, 28 Октомври 2013 11:20
Влезте, за да коментирате